Vier kleuren Aia Dei Colombi

Aia Dei Colombi
Het kleine wijnhuis uit Campania maakt wijnen van Aglianico en Falanghina. Vrijwel alles wordt in die kleine Cantina met de hand gedaan. Ze zijn nog niet biologisch gecertificeerd maar bewerken wel al op deze wijze hun gaarden.

We worden erg gelukkig door sprekende gekleurde wijnlabels, maar waar we nog vrolijker van worden zijn de rijke smaken van het rood (Aglianico en Camaiolo) en wit (Flanghina en Vignasuprema).

CAMAIOLO | 2021
Camaiola is een kneiter obscuur druifje uit het Sannio gebied in Campania. Of om precies te zijn, het Sannio Barbera gebied. Klinkt bekend? Klopt, maar dit betreft niet de druif uit Piemonte maar piepkleine DOC verscholen in de heuvels van Campania. Voor het gemak wordt deze druif ook maar Barbera del Sannio genoemd. Volgt u het nog? Typisch Italiaans.
De wijn geurt superaromatisch naar wilde rozen en lychee, zwart fruit en rode biet. In de mond veel paars sap, mooie zuren en een gezonde dosis structuur die hongerig maakt. Unieke wijn die verrast en verbaast.

FALANGHINA  | 2021
Niet eerder proefden we zo veel wijn voor zo’n kleine prijs. In de neus rijke tonen van rijpe peer, gekonfijte citroen en bedwelmende witte truffel. In de mond breed geel sap met mooie zuren en een stenige mineraliteit die nog minutenlang nagalmt.

VIGNASUPREMA  | 2020
Aia dei Colombi is misschien wel ons meest bescheiden wijnhuis: Verwacht hier geen Piëmontese kastelen of Toscaanse adel, we zijn hier in het zuiden. Geen fratsen, alle aandacht gaat hier uit naar de wijngaard en de kelder. De Falanghina druif is de absolute specialiteit van Aia dei Colombi, en de vulkanische Vignasuprema wijngaard tilt deze parel van de zuiden naar een hoog niveau. In de neus bedwelmende witte truffel, rijpe kweepeer, rijpe citroen, een vleugje abrikoos en een roestige zweem. In de mond knalt het gele sap van de energie met een ongelooflijke mineraliteit en veel zuren en lengte. Zeer veel wijn voor een kleine prijs.

AGLIANICO | 2018
Groots en statig zoals alle wijnen van Aia dei Colombi. Een verleidelijke neus volgepakt met zwarte kersen, leer, bramen, bloedsinaasappel en eucalyptus, in de mond laat de wijn zijn ware aard zien. Geconcentreerd, krachtig, gestructureerd, maar ook zwoel en elegant met een diepgang om stil van te worden.

Proeven of betellen? Klik op dan op de blauwe button!

Edi Keber Collio Bianco 2020