VICARA

GIUSEPPE VISCONTI

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

Vicara is gevestigd in het Monferrato gebied een minder bekend stuk van Piemonte ten noord-oosten van Barbaresco. Vicara bestaat uit drie families die in 1992 de handen ineensloegen en besloten om samen verder te gaan. De VIsconti’s die al sinds 1850 wijn maakten in het gebied, een Veronees: CAssini en de familie met veruit de meeste ervaring op het gebied van wijnmaken de RAvizzi’s. Daarmee is ook meteen de naam van het bedrijf verklaard. Vicara heeft zo’n 30 ha wijngaarden. Het grootste gedeelte van de oogst verkopen ze en alleen de echte goede percelen viniviëren ze zelf. Totaal bewerken ze voor hun eigen wijn 17 ha, waarvan de oogst 32 kwintalen per hectare is, dat is een extreem lage opbrengst. Er staat Grignolino, Barbera en Freisa aangeplant. en wat internationale druivenrassen.

De bodem bestaat uit klei en kalksteen en wordt ook wel de witte bodem genoemd. Zelf zegt Giuseppe Visconti dat ze traditioneel wijnmakers zijn, maar voor mij zijn ze juist heel contemporain. Grignolino is hun grote liefde en net als Vespolina een ras met flinke tannines en zuren. Vicara weet de wijn echter uit te laten munten in frisheid en sap, naast alle kruiden, gedroogde bloemen en spanning. Ook hun Barbera’s lijken veel transparanter en complexer dan de Barbera’s die we kennen uit het klassieke Barolo en Barbaresco. Ik vind dat er zelfs bijna een Bourgogne geur en smaakprofiel inzit. Das toch ongekend.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact