TERRE NERE

PASQUALE VALLONE

In het kort

Regio

Toscane

Druivenrassen

Sangiovese

In het zuiden van het Montalcino gebied in Castelnuovo dell’ Abate liggen de wijngaarden van Terre Nere, vernoemd naar de donkere aarde waaruit de wijngaarden bestaan. De aarde is van vulkanisch oorsprong en bestaat grotendeels uit lava die de Monte Amiata uitspuwde toen ze nog actief was.

Het domein bestaat uit zo’n 15 hectare waarvan 10 hectare wijngaard zijn. Het grootste deel zijn rosso wijngaarden en ze hebben 4 hectare wijngaard waar ze Brunello, Brunello Riserva en een Cru: “capriolo” van maken. De wijngaarden worden omringt door bossen en liggen de op de helling onder het Castello di Velona. De wijngaarden worden goed geventileerd door de wind van de zee die botst op de rivier de Orcia die onder in de vallei stroomt. De Monte Amiata beschermd de wijngaarden tegen regen en kou.

De huidige eigenaresse is Francesca Vallone die het domein overnam van haar ouders. Het domein werd ongerept gekocht in de jaren negentig en in 1997 werden de eerste gaarden geplant. Er wordt volledig biologisch gewerkt met zo min mogelijk interventies in zowel de wijngaarden als de kelder.

De wijnen vallen op door hun pure plezier en drinkbaarheid. Het zuidelijk deel van Montalcino geeft altijd wat wulpsere en weelderige wijnen, maar de fraîcheur en het fruit is hier mooi in balans en draagt de wijn.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact