SESTI

Giuseppe Sesti

In het kort

Regio

Toscane

Druivenrassen

NebbioloSauvignon blanc

Graag introduceren wij Giuseppe Sesti, onze nieuwste aanwinst uit Montalcino.

Sesti groeide op in Venetië, waar zijn Venetiaanse achtergrond hem inspireerde om zich te verdiepen in kunst, muziek en astronomie. Uiteindelijk werd dit zijn roeping. In de jaren zeventig kocht Sesti een verwaarloosde kasteeltoren in het Montalcino-gebied, ten westen van Castelnouvo dell’ Abate: Castello Argiano. De wijngaarden liggen op een hoogte van ongeveer 350 meter boven de zeespiegel, op een bodem van zand, kwarts en klei. Bij zijn aankomst in 1975, samen met zijn jonge gezin, was wijn maken niet zijn intentie. Hij zocht een rustige plek om boeken over astronomie te schrijven en zijn gezin te zien opgroeien. Door zijn uitstekende beheersing van de Engelse taal werd hij echter al snel gevraagd door lokale Brunello-producenten om voor hen te vertalen. Hij werd betaald met lunches vergezeld van Brunello, wat hij zelf zeer waardeerde. Na jaren van vertalen vergaarde hij bijna alle kennis over wijnmaken in het gebied. Hij besefte dat zijn bijzondere Castello di Argiano een uitstekende locatie zou zijn om zelf wijn te maken.

In 1991 plantte Sesti zijn eerste wijngaard. Hij had vanaf het begin een duidelijk beeld van de wijn die hij wilde produceren. Sesti is een uitgesproken traditionalist. Hij gebruikt uitsluitend grote vaten, kiest voor natuurlijke fermentatie, voegt nauwelijks sulfiet toe, en werkt volgens biodynamische principes. Hij gelooft niet in de astronomische kalender van Rudolph Steiner, die volgens hem geen rekening houdt met de langzame verschuiving van de sterren. Daarom volgt hij zijn eigen kalender en bottelt hij bij nieuwe maan, omdat dit de wijn het minste schokt en het mogelijk maakt om met minimale sulfiet te werken.

Het resultaat is verbluffend. Ondanks zijn traditionele en niet-interventieve benadering, bevinden de wijnen van Sesti zich qua smaak ergens tussen modern en old school. Het zijn volle, krachtige wijnen boordevol gezond fruit, zeer levendig en elegant, maar ook met een diepe, aardse rand. De wijnen zijn al geweldig bij release, maar ze rijpen ook fantastisch. We zijn verheugd een kleine allocatie te hebben weten te bemachtigen van dit uiterst bijzondere domein.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact