Nicolo Gatta

In het kort

Regio

Lombardije

Druivenrassen

ChardonnayPinot nero

“Non ho paura del tempo”

Nicola Gatta had grootse plannen met zichzelf. Hij was een mega voetbaltalent en zou het ver gaan schoppen in de Serie A en ook daarbuiten. Totdat hij zijn knie verdraaide en nooit meer terug kwam op het niveau van daarvoor. Droom aan duigen, exit Nicola Gatta.

Maar toch niet. Zijn ouders maakten Franciacorta in de vruchtbare vallei rondom het meer van Iseo. Op de heuvels rondom de pianura Padana hadden zijn ouders ook oude wijngaarden liggen. Deze stonden in een kalkbodem van oude zeebodem afzetting, met een toplaag van ijzerhoudend klei. Nicola zag het grote potentieel van dit terroir en begon deze gaarden apart te vinivieren. Na de ontdekking van bio-dynamische Champagnes die gemaakt waren zonder interventie of enige chemische toevoegingen besloot hij dat dit ook zijn weg zou zijn. Hij produceert nu op biodynamische wijnen zijn spumantes. Wijnen die spontaan gefermenteerd zijn zonder enige toevoegingen en met minimale toevoeging van sulfieten. Alle wijnen worden op hout gevinivieerd en gerijpt. Vanuit de biodynamiek denkt Nicola niet in maanden maar in maancycli. Op zijn etiketten staat dan ook hoeveel cycli een wijn totaal gerijpt is.

Ondanks dat zijn gaarden binnen de DOCG van Franciacorta liggen besloot hij 5 jaar geleden de denominatie te verlaten. Hij wilde niet voldoen aan de regels die het consorzio oplegt. Sindsdien is zijn ster alleen maar gestegen en zien wij in hem de ongekroonde koning van het Franciacorta gebied. Samen met zijn buren van Ca del Vent laat Gatta zien wat het echte grote potentieel is van dit gebied.
Er wordt gewerkt met Pinot noir en Chardonnay. Hij maakt een aantal monocepages en blends. Allemaal zeer lang sur lie gerijpt, voor minimaal 30 maanen tot wel 90 maanen. Non ho paura del tempo. Wat zo veel betekend als: Ik ben niet bang voor de tijd. Zijn wijnen zijn lang gerijpt maar nog steeds jeugdig en fris en geweldig mineraal. Een producent die zich kan meten met de betere uit het Champagne gebied.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact