MEROI

PAOLO MEROI

In het kort

Regio

Friuli

Druivenrassen

ChardonnayMerlotRefosco

Meroi is een wijnproducent gevestigd in Buttrio (Buri) in de Colli Orientali van Friuli. Dit gebied staat bekend als het meest noordelijke wijngebied van Friuli en Buttrio wordt gezien als de beste plek voor de aanplant van rode druiven. De familie Meroi is al drie generaties lang betrokken bij het maken van wijn en Paolo Meroi heeft als doel om tot de absolute top te behoren.

Meroi heeft in totaal 35 hectare wijngaarden, waarvan er op dit moment 12 in productie zijn. De oude wijngaarden liggen net buiten Buttrio in een kleine hoefijzervormige wijngaard met een bodem van ponca, een arme bodem van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Hier staan vooral rode druivenrassen aangeplant, zoals Merlot, Cabernet Franc en Refosco. De ponca bodem geeft de wijnen diepte en complexiteit. Daarnaast heeft Meroi ook nieuwe wijngaarden met witte druivensoorten in het voor hem zeer veelbelovende gebied “Zitelle”, waar een kleiachtige bodem zorgt voor een perfecte rijping van de witte druiven.

Paolo werkt met zeer lage opbrengsten per hectare, 25 hl of 500 gram per plant, wat veel snoeiwerk en rigide selectie vereist. Ook wordt er bij Meroi via de biodynamische principes gewerkt, waarbij de maanstanden en andere natuurlijke factoren van invloed zijn op de beslissingen die er in de kelder en de wijngaard worden genomen. Dit alles leidt tot wijnen van een buitengewone elegantie en complexiteit, waarbij het fruit in de mond smaakt zo ontzettend gezond en krachtig is en het houtgebruik dit knallende fruit niet in de weg zit.

De historische bijnaam die de lokale bevolking aan de Meroi-familie heeft gegeven is “Dominin”. Het landgoed Dominin is een unieke wijngaard met mergelachtige grond, in een van de meest geschikte gebieden van de Colli Orientali del Friuli. Een natuurlijk amfitheater, ideaal om het licht en de warmte van de zon op te vangen. De druiven, blootgesteld aan het zuidoosten op de top van de heuvel, ontvangen de warmte voor een zachte rijping om de rode bessenwijnen te ondersteunen. In de meer schaduwrijke en beschutte gebieden aan de voet van de vallei behouden de witte druiven hun onmiskenbare geur en aroma’s.

Tot slot, Estate Spinners is een ander uniek landgoed met kleiachtige bodem die wordt meegevoerd door de wind uit de Natisone-valleien. Deze bodem is onderhevig aan een aanzienlijk temperatuurbereik dat een perfecte rijping van de witte druiven garandeert. De naam “Zitelle” is afkomstig van de nonnen van Buttrio die vroeger eigenaar waren van dit land.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact