CANTINA REALE

LUIGI E GEATANO

Cantina Reale is gevestigd in Tramonti, zo’n dertig kilometer landinwaarts van de kust van Amalfi. Ze hebben een kleine zeer verzorgde Osteria en daarnaast een piepkleine Cantina waar ze in totaal 12.000 flessen maken. De kok is ook de wijnmaker en daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik roep bij deze Guiseppe (Gigi) dan ook uit tot mijn held. Niet alleen vanwege zijn geweldige wijnen (en eten) maar ook vanwege zijn kennis, gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid. En passant werd ons even verteld dat Tramonti, het dorp waar we waren de bakermat is van de pizza en dus niet Naples.

We bezochten kort de wijngaarden. De wijngaarden zijn hier vaak wel honderd jaar oud. Ze staan in het fijne vulkanische as dat de Vesuvius duizenden jaren heeft uitgehoest en waar de Phyloxera druifluis niet in kan gedijen. Ze staan dus ook nog op hun eigen onderstok . Ze lieten een nieuw project zien waar ze een wijngaard netjes in rijen hadden aangeplant op Amerikaanse onderstokken. Volgens hun is dit een manier om veel sneller resultaat te hebben dan met de traditionele manier van wijngaarden aanplanten. Ze wisten nog niet of ze tevreden zouden zijn over het resultaat, daarvoor was de wijngaard nog te jong. Normaal gesproken steken ze ieder jaar enkele uitlopers deels onder de grond, na twee jaar als er genoeg wortels zijn gegroeid snijden ze de plant los van de moederplant en gaat hij voor zichzelf door. Voordat hij dan echt een plant is duurt het nog twee jaar. En vervolgens nog drie jaar voordat hij fruit geeft. Een zeer langdurig traject. In de nieuwe wijngaard hadden ze na drie jaar al fruit. De oude wijngaarden staan als pergola aangeplant en enkele van de oudste stokken zijn maar liefst 250 jaar oud. Werkelijk enorme bomen met zeer lange en zeer vele uitlopers. De opbrengst is nog goed dus er is geen reden om deze planten te rooien.

Het werk in de Pergola wijngaarden is zeer intensief en voor een hectare opbinden zijn twee man twee maanden bezig. In de nieuwe wijngaard twee weken. Je kan je voorstellen dat ze er mogelijkheden in zien. Hopelijk gaat dit niet ten koste van de oude wijngaarden en tradities.. Daarna proefden we de wijnen. Het wit was gemaakt van Biancolella, Pepella en Biancazita. Bent u er nog? En het rood van Piedirosso en Tintore. We waren diep onder de indruk van zowel het wit als het rood als de rosé. Je kunt je voorstellen dat de wijnen door deze oude gaarden en de arbeidsintensiviteit relatief kostbaar zijn.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact