LUIGI BOVERI

LUIGI BOVERI

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

Barberacortesetimorasso

Luigi Boveri het het perfecte voorbeeld van de versmelting van boerentraditie en innovatie op het gebied van wijn maken. Hierbij leunt hij op de fundamenten die zijn gelegd door de generaties die hem voorafgingen. In Costa Vescovato, op de heuvels van Tortona, maakt hij in zijn eigen cantina wijn sinds 1998. Hij beheert het landgoed echter al sinds 1992, toen hij besloot de productie van het bedrijf uitsluitend op de wijnbouw te richten. Het landbouwbedrijf dat voorheen voornamelijk granen en voedergewassen produceerde, werd dus omgezet naar wijnbouw.  De hectaren met wijnstokken werden uitgebreid naar de huidige 15. Hier groeien de inheemse variëteiten die de Tortona-wijnbouw kenmerken, namelijk Timorasso, Barbera, Croatina en Cortese.

De meest eigenzinnige wijnstok waarmee Boveri Luigi werkt, is ongetwijfeld Timorasso, een druif die een lange geschiedenis heeft in deze gebieden van de provincie Tortona. Eind jaren tachtig beleefde Timorasso een herontdekking, nadat ze bijna was uitgestorven door de druifluisepidemie en de oprukkende Franse druivenrassen. Gedreven door het grote potentieel van deze obscure variëteit zijn een paar wijnboeren hervat met planten van Timorasso en het maken van wijn.

Luigi is een van deze hoeders van de Timorasso. En die rol vervult hij met verve. Zijn wijnen hebben een intrigerende eigenheid, niet te vergelijken met wijnen die je al kent. Timorasso heeft een delicate helderheid en tegelijkertijd complex met tonen van citrus, blanke amandel, honing en specerijen. De bodems van mergel en kalksteen met zeefossielen zorgen voor een rijke mineraliteit. De wijnen kunnen prachtig ouderen.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact