LUIGI BOVERI

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

Barberacortesetimorasso

Luigi Boveri vertegenwoordigt de versmelting van boerentraditie en innovatie op het gebied van wijn maken, waarbij hij zwaar leunt op de fundamenten die zijn gelegd door de generaties die hem voorafgingen. In Costa Vescovato, op de heuvels van Tortones, maakt hij officieel in zijn eentje wijn sinds 1998, het jaar waarin de nieuwe wijnmakerij werd gebouwd, maar hij beheert het sinds 1992, toen hij besloot de productie van het bedrijf uitsluitend op de wijnbouw te richten. De landbouwtechnieken waarop het door de grootvader van Luigi opgerichte bedrijf was gebaseerd, dat voornamelijk granen en voedergewassen produceerde, werden dus verlaten en de hectaren met wijnstokken werden vergroot, nu 15, waar de inheemse variëteiten groeien die de Tortona-wijnbouw kenmerken, namelijk Timorasso, Barbera, Kroatië en Cortese.

De wijnstok waarop Boveri Luigi zich het meest concentreert, is ongetwijfeld Timorasso, die een oude en onzekere geschiedenis heeft in deze gebieden van de provincie Tortona en die eind jaren tachtig een verhelderende herontdekking zag door lokale wijnmakers. Gedreven door het grote onuitgesproken en bijna onbekende potentieel van deze variëteit, zijn ze hervat het planten ervan en het maken van wijn, waardoor ze een herkenbaar en territoriaal bolwerk van Tortona-productie hebben verkregen dat erin slaagt resultaten van ongewone finesse en complexiteit te geven, met de gemeente Costa Vescovato als zijn epicentrum.

Hier, tussen de heuvels van Tortonesi, teelt Luigi Boveri zijn wijnstokken volgens de regels van de wijntraditie die in de loop van de decennia is doorgegeven, maar maakt gebruik van constante updates op het gebied van technologische innovaties, gericht op het verkrijgen van eersteklas flessen, zelfs als zijn essentiële hulpbron is zeker de ‘hulp van zijn vrouw Germana, die actief de administratie en communicatie van de realiteit beheert, evenals de verkoop, zowel in Italië als in het buitenland. De wijngaarden in eigendom zijn volledig gelegen in de gemeente Costa Vescovato en de percelen die worden gebruikt voor de teelt van witte druiven zijn samengesteld uit bodems op basis van mergel en kalksteen, met overblijfselen van zeefossielen die de eindproducten zout en mineraal van aard geven.

Bezoekadres (onze winkel)

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 118
1018PT Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 19:00
Zaterdag 10:30 – 18:00

Contact

    Menu