GUIDO PORRO

GUIDO PORRO

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

BarberaDolcettoNebbiolo

Guido Porro is voor mij een superster. Het mag best gezegd. Vanaf de allereerste keer dat ik in 2011 op een vakantie in Venetië zijn Barolo Lazzairasco 2007 proefde was ik compleet verliefd. Ik noem hem ook wel de druivenknuffelaar. Hij zit in Serralunga, waar de meest gespierde Barolo’s vandaan komen. Toch slaagt hij erin ze ogenschijnlijk licht elegant en fruitig te houden. Een ware tour de force. 2009 was het eerste jaar dat we van zijn Barolo’s importeerden.

Al zes generatie verbouwen de Porro’s druiven in Serralunga in Piemonte. Sinds de jaren ’70 bottelen ze zelf hun wijnen. Ze zijn deel van de wijngaard, familie van elkaar. Nebbiolo, Barbera en Dolcetto zitten in hun DNA. De kleine opbrengst van zo’n 25.000 flessen is sneller uitverkocht dan de kaartjes voor Lowlands. Er is voor Guido dus ook eigenlijk geen reden om op zoek te gaan naar meer bekendheid. Gelukkig kregen we jaren geleden al een vinger tussen de deur. Sterker nog, de deur stond gewoon open. Guido en zijn vrouw zijn zeer hartelijke mensen en verwelkomen al hun bezoek met evenveel enthousiasme. Eenzelfde enthousiasme voel je als je de wijnen proeft.

Er is de afgelopen jaren veel in de kelder geïnvesteerd. Betonnen kuipen voor de fermentatie en grote foeders van Sloveens eiken voor de rijping van de wijn voeren nog steeds de boventoon, maar toen de nieuwe wijngaard Vigna Rionda productief werd kocht Guido voor elke jaargang een groot nieuw Sloveens eiken vat. De Vigna Rionda blijft vier volle jaren in het vat en wordt niet gestoord. Hij wordt niet overgestoken, niks. Heel bijzonder.

Het werk in de wijngaarden is minutieus en zorgvuldig. De druiven worden gekoesterd, want Guido gelooft dat de wijn gemaakt wordt in de wijngaard. Met gezond, krachtig rijp fruit is het prettig wijn maken. In de kelder hoef je het proces alleen te begeleiden en nauwelijks te interveniëren. En dat proef je, de wijnen zijn sappig, springlevend, en hebben een bijna onpiemontese soepelheid en zachtheid. Maak kennis met de onbekende diamant. Let op, slechts zeer beperkt te krijgen.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact