GUGLIELMO MANENTI

GUGLIELMO MANENTI

In het kort

Regio

Sicillië

Druivenrassen

FrappatoNero d'Avola

Guglielmo Manenti was technisch ingenieur, iets met luchtvaart en raketten. Zelf is hij er niet heel duidelijk over, maar wel dat hij de laatste jaren voor zijn pensioen met tegenzin zijn kantoorbaan vervulde. In 2006 werd hij gegrepen door het wijnvirus. Sindsdien staat alles in dienst van deze nieuwe passie. In het zuiden van Sicilië kocht hij oude wijngaarden van Frappato en Nero d’Avola. Hij is werkelijk totaal verliefd op zijn gaarden en zijn druivenstokken. Hij is gevestigd in Bastonaca vlak bij Vittoria in de provincie Rugusa. Bastonaca is een gebied dat bij uitstek geschikt is voor Frappato en Nero d’Avola het wordt ook wel als een cru gezien.

Manenti was zijn tijd al vooruit bij zijn keuze om vooral veel Frappato aan te planten. Hij vindt dat deze druif de toekomst heeft voor het Vittoria gebied. Frappato geeft fruitige expressieve zachte wijnen, maar rondom Bastonaca ook al wat dieper paarser fruit. De bodem bestaat uit een toplaag van 45 cm van rood zand (sabbia rosso) en dan een keiharde laag zandsteen die als een spons water vasthoudt. De laag komen de wortels moeilijk door maar zorgt wel dat er geen waterstress optreed in de hete zomers.

Manenti werkt samen met Salvo Foti die Manenti de kneepjes van de biodynamisch wijnbouw bijbracht. De nieuwe cantina is bijna af en we denken dat de kwaliteit dan nog verder omhoog zal gaan. We begonnen met een bescheiden allocatie van de Frappato en de Cerasuolo en hebben er al vele zielen mee gewonnen in zeer korte tijd.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact