GIROLAMO RUSSO

GIUSEPPE RUSSO

Girolamo Russo, een van onze producenten van Etnawijnen, is een opmerkelijke man. Hij is gesloten, zeer eigenzinnig en erg vasthoudend. Hij is bovendien weliswaar wijnmaker, maar hij is ook een klassiek geschoold pianist en hij heeft een graad in de letteren.

Girolamo wordt beschouwd als één van de rijzende sterren aan het Italiaanse wijnfirmament. Terwijl hij nog maar sinds 2004 bezig is op het wijndomein dat hij van zijn vader overnam. Girolamo koos meteen voor het maken van kwaliteitswijn op een geheel eigen manier en dat werpt zijn vruchten af. Het moet haast wel iets te maken hebben met zijn, voor een wijnmaker a-typische, achtergrond.

Bijna alle wijngaarden op de Etna, ook die van Girolamo, zijn oud, tenminste als ze niet door een lavastroom verwoest zijn. 80 jaar is geen uitzondering. Omdat er vele jaren met deze wijngaarden weinig gebeurde, is er ter plekke een natuurlijk biologisch evenwicht ontstaan. Er is eigenlijk nooit gif gebruikt om ongedierte te bestrijden. Ook de Phylloxera (druifluis) heeft er niet huisgehouden, zoals aan het eind van de 19e eeuw bijna overal elders op Sicilië en in de rest van de Europese wijngaarden wel gebeurde. Daarom zijn de meeste oude stokken op de Etna niet geënt op Amerikaanse onderstokken.

De wijngaarden liggen vaak op steile hellingen, heel hoog en ver bij alles vandaan. Dit maakt het zeer arbeidsintensief om ze te bewerken. Voor de oude generatie was de wijnbouw eigenlijk te zwaar en de jonge generatie zag sowieso weinig heil in het verbouwen van wijn. Tot nog niet zo heel lang geleden werd veel van de wijn namelijk nog gemaakt in een klein huisje met een betonnen bak, in de wijngaard. Hierdoor oxideerde de wijn al voordat hij überhaupt in de fles ging. Niet echt een product waar de wereld op zat te wachten.

Alles werd anders door de komst van nieuwe wijnmaaktechnieken (temperatuurgecontroleerde vergisting en opvoeding op hout) en van ‘jonge’ producenten zoals Girolamo. Er kwam zodoende een potentieel naar voren dat eerder verborgen was gebleven. Dankzij de combinatie van de hoge leeftijd van de wijngaarden met zeer eigen druivenrassen, het bijzondere vulkanische terroir, de koelte dankzij de hoogte en moderne technieken laten de Etnawijnen nu echter zien tot de grote wijnen van de wereld te behoren. Spannende gestructureerde wijnen, vol rokerige, vulkanische tonen. Sappig, gelaagd en vol diepte. De wijnen van Girolamo Russo zijn hier een ijzersterke vertegenwoordiger van en de rode voegen daar nog een bijzonder mooie, aardse fruitexpressie aan toe. Een absolute aanrader voor elke liefhebber van spannende Italiaanse wijn.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact