FRATELLI PARDI
ALBERTINO PARDI
Albertino Pardi, een bescheiden en zeer vriendelijke man, ontmoette ik in 2017 voor het eerst. Hij maakt wijnen in het hart van Italië: Umbrië. Een regio waarin we al lang op zoek waren naar een producent, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn de witte wijnen uit deze regio plomp of vlak en zijn de rode grof en hard. Zo niet bij Fratelli Pardi. Ze zoeken hier juist naar de expressie van het druivenras en naar frisheid in de wijn. Voor het rood zijn ze er in geslaagd om de tannines van de Sagrantino (vroeger ook wel als Sacrantino geschreven) goeddeels te temmen. Door de druiven zeer voorzichtig te behandelen blijven de tannines in het gareel. Ze maken maar kort schilcontact en laten de wijnen lang rijpen, onder andere in houten vaten. Voor hun witte wijnen gebruiken ze de lokale druivenrassen: Grechetto en Trebbiano Spoletino.
Fratelli Pardi bestaat als onderneming al bijna honderd jaar. Het bedrijf is opgericht in 1919. Er werd in beginsel alleen wijn gemaakt van de deels eigen wijngaarden en van gekochte druiven. De Sagrantino uit die tijd bestond alleen in een zoete passitoversie. Midden jaren 40 stopte de familie Pardi met het op commerciële voet maken van wijn. De nieuwe generatie had geen interesse en het was commercieel niet langer rendabel. De Pardi’s stapten over op het weven van textiel. Daar zijn ze inmiddels beroemd om. Aan het begin van de 20ste eeuw, nadat het textielbedrijf was verhuisd naar een grotere lokatie, besloot de familie de wijntraditie weer op te pakken. De broers Albertino en Gianluca gingen samen met hun neef Francesco aan de slag. Ruim 15 jaar later behoren ze tot de nieuwe generatie wijnmakers die Umbrië als wijnregio weer op de kaart zetten.