BORTOLIN

In het kort

Regio

Veneto

Druivenrassen

Prosecco

De familie Bortolin maakt al sinds de 16de eeuw wijn in de heuvels van Valdobbiadene. Ze hebben hun ziel en zaligheid aan de proseccodruif verpand.  Hun druivenstokken staan aangeplant in het noordelijke deel van de Veneto. Dit bijzondere gebied ligt op dezelfde hoogte als Süd Tirol. Het is een wat afgelegen plek en bestaat uit kleine steile heuveltjes vol met oude wijngaarden, het lijkt soms een beetje op Hobbitsstee.

Prosecco is een heel laat rijpende druif en vaak was de wijn nog niet uitgegist als het buiten koud werd. De volgende lente ging de fermentatie weer verder en kwam er een bubbeltje in als de wijn als in de fles zat. Tegenwoordig verkrijgen de meeste prosecci een bubbel door een tweede fermentatie in de fles. Deze familie gelooft dat prosecco spumante moet zijn en niet frizzante. Prosecco profiteert niet zoals champagne van een rijping op de lie, maar moet zo vers mogelijk zijn. Dus maken ze het hele jaar verse Spumante. Na de oogst maken ze de basiswijn die wordt rond het vriespunt bewaard in de kelder en wanneer nodig gespumantiseerd. De wijn krijgt zijn tweede gisting in een autoclaaf een grote afgesloten tank waaruit het koolzuur niet kan ontsnappen en dus in de wijn blijft zitten. Na de tweede fermentatie heeft de wijn dus dezelfde koolzuurdruk als Champagne. Deze tweede gisting duurt drie maanden. Deze relatief lange tijd zorgt ervoor dat de wijn een zachte romige mouse heeft.

De zwijgzame broers Bortolin behoren tot de top van het proseccogebied, bepaalt niet iets dat ze zelf van de daken schreeuwen, maar wat jaar op jaar bewezen wordt.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact