FRANCESCO BRIGATTI

FRANCESCO BRIGATTI

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

ErbaluceNebbioloVespolina

Francesco Brigatti is een producent waarmee we tussen de eerste twee lockdowns zijn begonnen en die we dus nog nooit bezocht hadden. Inmiddels wel. Hij is gevestigd in het dorpje Suno dat ten zuiden ligt van het Lago Maggiore. Francesco is een no-nonsense en down to earth type. Niet lullen, maar poetsen. Bij elkaar heeft hij zo’n zes hectare. En hij doet alles zelf van het beheer van de gaarden tot het werk in de kelder. Hij is perfect tevreden met de omvang van zijn bedrijf, omdat hij alles zelf kan doen. Ik weet nu al dat zijn wijnen snel moeilijk te krijgen zullen zijn. We zijn er gelukkig op tijd bij.

Het terroir van Francesco bestaat uit wijngaarden die deels op een zandbodem staan waar veel ijzer/potassium en magnesium in zit. Ook hebben de wijngaarden een hoog zuur gehalte. Dat geeft de wijnen veel frisheid en ook iets zilts mee. Hij is zeer traditioneel: langzame fermentatie van zowel zijn Nebbiolo als de pittige Vespolina. Beiden ondergaan ze een lange maceratie van 80 dagen met ondergedompelde kap. Na de fermentatie van de druiven komen de schillen naar boven en liggen ze als een soort deksel op de wijn. Door deze “deksel” naar beneden te duwen en onder gedompeld te houden extraheer je nog meer smaak, maar ook voeg je een hele fijnmazige, vlezige structuur toe aan de wijn en de tannines worden er mooi zacht en rond van. Dit kan je niet zomaar overal doen, het risico is dat je te veel tannines extraheert en daardoor ondrinkbaar harde wijn krijgt. Maar het noordelijk terroir is hier erg geschikt voor. Je ziet dit ook wel in Verduno en Barbaresco, maar niet zo snel in Serralunga, waar de wijn veel te hard zou worden.

Francesco werkt alleen met lokale druivenrassen. Dus voor wit Erbaluce en voor rood: Uva Rara, Barbera, Nebbiolo en Vespolina. Zowel als monocepage als in blends. Erbaluce is een ras met flinke zuren en soms een wat bleu geurprofiel maar Francesco slaagt erin de Erbaluce veel gezicht te geven zonder hem geweld aan te doen. De Uva Rara is een sappig en peperig ras dat aaibare frisse rode wijn maakt. Een beetje de Gamay van Noord Italië. Hij maakt twee blends van Nebbiolo, Vespolina en Uva Rara. Beiden grote wijnen, die verrassen door enerzijds hun structuur en anderzijds door hun frisheid en elegantie. Van deze man gaan we nog veel horen, maar vooral van genieten.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact