CASTELLO DI VERDUNO

MARCELLA BIANCO & MARIO ANDRION

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

Nebbiolopelaverga

Castello di Verduno is gevestigd in het plaatsje Verduno het noorden van DOCG Barolo. Het wijnhuis maakt zowel Barolo als Barbaresco, dit is voortgevloeid uit het huwelijk tussen Gabriella Burlotto en Franco Bianco. De Burlotto familie kocht in 1909 het Castello van het Huis van Savoie, zij maakten hier al wijnen sinds midden 18de eeuw. De familie van Franco maakte al vier generaties wijn in Barbaresco. Na de fusie ging het domein door onder de naam Castello die Verduno. De Barbaresco’s worden volgens de regels van de DOCG gevinifieerd in de kelders in Barbaresco, voordat ze in de fles verder rijpen op het Castello.

Sinds 2000 staat Mario Andrion aan het roer van de wijnen. Hij behoort tot een nieuwe generatie wijnmakers die weg stappen van de zware, ondoordringbare wijnen van vroeger en streeft een meer heldere elegantie en finesse na. Onder zijn leiding is Castello di Verduno uitgegroeid tot een van de belangrijkste wijnhuizen in Piemonte.

De wijnen worden op de klassieke manier gemaakt. De fermentatie geschiedt in grote open cuves en voor de maceratie van de druiven wordt maar liefst 90 dagen uitgetrokken. In deze 90 dagen extraheert het sap alle smaken, aroma’s en tannines uit de schillen maar ergens halverwege bereikt de extractie een keerpunt. In het tweede stadium van het maceratieproces wordt de kap van schillen in de most geduwd en bindt de materie in het sap zich op een andere manier waardoor een zijdezachte, vlezige tanninestructuur ontstaat. Hierna volgt een lange rijping op Sloveens eiken en vervolgens nog een uitgebreide flesrijping voordat de wijnen vrijgegeven worden.

Castello di Verduno laat zien dat verantwoordelijke, gezonde wijnbouw, finesse, spierkracht, complexiteit en klassieke methodes perfect hand in hand kunnen gaan.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact