AGOSTINO VICENTINI

FRANCESCA & MATEO VICENTINI

In het kort

Regio

Veneto

Druivenrassen

CorvinaCorvinoneGarganegaRondinella

We aten in Modena in de brasserie van Osteria Francescana: Franceschetta. Prachtige gerechten van lokale ingrediënten waar voor al de intensiteit van de sauzen opviel. De volgende ochtend reden we naar het Soave/Valpolicella gebied voor een eerste bezoek aan agostino Vicentini. Een familiebedrijf waar de moeder aan het hoofd staat. Haar zoon, Matteo doet het werk in de kelder en de zus doet de communicatie. Ze hebben wijngaarden op twee verschillende plekken. Deels in het lager gelegen Colognola ai Colli, waar de Soave gaarden in het dal staan, of eigenlijk op de rand van een uitgedoofde vulkaan. Een heel mineraal terroir dus. In Cazzano di Tramigna ten noord-oosten van Colognola waar de gaarden op 600 meter hoogte liggen vinden we de Valpolicella gaarden. Daar bestaat de bodem vooral uit stenen van calcaire origine

Ze maken wijn van Garganega en Trebbiano di Soave voor het wit en voor de Valpolicellavan Corvina, Corvinone en Rondinella. De wijn wordt hier zonder poespas gemaakt. Alles gaat vooral op staal en er wordt ook voor het rood nauwelijks hout gebruikt. Matteo is zelfs van plan om het houtgebruik bijna helemaal uit te bannen. De wijnen vallen op door hun enorme intensiteit, niet doordat ze dik en breed zijn, maar diep en krachtig in smaak. Lengte en elegantie zijn de sleutelwoorden. Ze maken een prettige instap Soave van 80% Garganegaen 20% Trebbiano, dan een Superiore van 100% Garganega: Il Casale een geweldige gestructureerde Soave, en als laatste de Exemplum, hun voorbeeld van 100% Trebbiano di Soave. Waar de groene tonen mooi combineren met het gele gestructureerde fruit. Ook voor de Valpo’s kom je hier niks te kort. Niks van de jaren 90 stijl die ooit in was en diepe donkere wijnen leverden die je in dit gebied helemaal niet kunt maken, want zo veel kleur hebben de druivenrassen helemaal niet. Dus de wijnen zijn licht gekleurd en hebben veel sap, naast de kruidigheid en kokos die je ook vaak vindt in traditionele Valpolicella. Je vindt hier wel superiore wijnen, maar geen ripasso of Amarone. Dat komt omdat Matteo niet geloofd in de regels die gelden voor Amarone. De druiven moeten minimaal drie maanden gedroogd. Matteo merkt fijntjes op dat hij de balans van de wijn in de fles belangrijker vindt dan of er Amarone op staat. Ik droog mijn druiven korter om zo voldoende zuren over te houden. Het resultaat is inderdaad een intense wijn die goed in balans is. Hij komt van de hooggelegen wijngaarden in Colognola. Dit is ook de wijn die op de lijst staat om niet meer op hout opgevoed te worden. Een heel bijzonder eigenzinnig domein wat geweldige wijnen produceert.

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact