499

MARIO ANDRION

In het kort

Regio

Piemonte

Druivenrassen

Freisa

Begin 2012 richtten Castello di Verduno wijnmaker Mario Andrion en zijn compagnon Gabriele Saffirio, Azienda Agricola 499 op. De wijngaard is vernoemd naar de hoogte in meters boven de zeespiegel van hun beste moscato wijngaard. Een uitzonderlijke hoogte voor Piemontese begrippen.

De focus van 499 ligt op twee vergeten variëteiten: Freisa en Moscato, deze wijnmakers uit Piemonte proberen de puurste karaktereigenschappen van deze twee druifsoorten tot expressie te brengen.

Het gebied is vooral bekend voor de productie van de zoete Moscato d’Asti. Mario en Gabriele pionieren met Freisa en een onder andere ook een droge Moscato in de steile, kalksteenrijke heuvels rondom het dorpje Camo zo’n 20 km ten oosten van Alba.

Freisa is familie van de Nebbiolo, maar heeft een beduidend rustieker en boersere expressie dan zijn edele broer. Het kostte Mario dan ook best wat tijd om de boerse kant te temmen. Dat lukt hem nu uitstekend en zijn Freisa behoort tot de besten van Piemonte. Recentelijk hebben ze de pacht van een oude wijngaard vergaard, daar staat naast Nebbiolo en Freisa ook Chardonnay aangeplant. Mario maakt daar een prachtige Spumante naar Franse snit van.

499 produceert jaarlijks slechts 20000 flessen in de kleine cantina. Ze zijn gecertificeerd duurzaam en de wijn wordt geproduceerd met minimale interventie en maximaal respect voor het milieu.

Talentevol oenoloog Mario Andrion van Castello di Verduno laat bij zijn eigen project in Camo de Freisa en Moscato druiven schitteren”

– Naam

Bezoek- en winkeladres

Enoteca Sprezzatura
Czaar Peterstraat 91
1018PD Amsterdam

Open

Maandag t/m vrijdag 10:30 – 18:00
Zaterdag 10:30 – 17:00

Contact