Nieuwste aanwinst en dessertwijn specialist: Il Roncat. Edi Keber, Vie di Romans en Romeo Rossi zijn weer beschikbaar!

Giovanni Dri – Il Roncat

Bijzondere zoete wijnen van de uitlopers van de Alpen
Aan het eind van de regio Friuli Colli Orientali ligt het dorpje Ramandolo. Het is het meest noordelijke wijndorpje van de regio Friuli aan de voet van de Monte Bernardia. Ramandolo heeft een uniek microklimaat waarin de druiven ondanks de noordelijke ligging en de vele regen heel mooi rijp worden. Er is zelfs mogelijkheid tot late oogst. In de jaren ’30 van de vorige eeuw startte de vader van de huidige eigenaar Giovanni er een wijnbedrijf. Op oude foto’s staat de familie afgebeeld met een wijnfles wat zeer bijzonder is omdat er toen nog niet veel producenten waren die zelf hun wijnen bottelden. De bijzondere zoete wijnen uit dit gebied vonden toen al hun weg naar de hoven in Europa. De vader van Giovanni had echter het beste met zijn zoon voor en stuurde hem juist naar de universiteit, zodat hij niet in de wijnbouw terecht zou komen. Wijn maken in Ramandolo was keihard werken en bepaald geen vetpot in die tijd. Giovanni vond na zijn afstuderen een baan bij het ministerie van landbouw in Milaan en keerde alleen af en toe in het weekend terug naar Ramandolo. Hij nam wel elke keer de wijn van zijn vader mee terug naar Milaan en dat werd een steeds groter succes bij zijn vrienden en in restaurants in Milaan. In 1976 keerde hij vanuit Milaan terug naar Ramandolo en begon hij meer wijngaarden aan te planten overtuigd van de kwaliteit van Ramandolo wijnen. Ondertussen heeft dochter Stefania de teugels van haar vader overgenomen.

Verduzzo Giallo 
De wijngaarden in Ramandolo liggen op een hoogte van 300-350 meter boven de zeespiegel en de bodem bestaat uit flysch, een gesteente van gestapelde marine sedimentlagen. De wijnen in Ramandolo worden gemaakt van het witte druivenras Verduzzo Giallo. Een ras dat van nature veel suikers bevat en wat bijzonder is: tannines. De Ramandolo wijnen zijn dan ook (bijna) altijd zoet. De restsuikers pakken de tannines als het ware in en geven de wijn een prettige structuur en complexiteit. De wijn ruikt naar abrikoosjes, honing en gecaramelliseerde amandelen. In Italië zijn bijna alle dessertwijnen van gedroogde druiven gemaakt in Ramandolo echter hebben ze hun natuurlijke suikers behouden. De fermentatie wordt gestopt door de wijn terug te koelen en te filteren. De wijnen zijn diep gekleurd, dat komt niet door oxidatie of rijping, maar is de natuurlijke kleur van het sap. De DOCG schrijft minimaal 12 maanden houtrijping voor. Giovanni Dri voedt zijn wijnen 18 maanden op gebruikte houten vaten op. Hij wil geen houtinvloed in de wijnen. Naast de zoete wijnen maken ze ook nog een aantal rode wijnen waarvan we de Schiopettino selecteerden. En hele elegante, bijna Pinot Noir-achtige rode wijn.

RAMANDOLO “IL RONCAT” 2018 DOCG
De Ramandolo DOCG schrijft een houtrijping voor van minimaal 12 maanden, maar bij Il Roncat rijpt de wijn zelfs 18 maanden op gebruikte vaten.  Gecarameliseerde nootjes, abrikoos en kweepeer. Frisse zuren en een prettige structuur. Heerlijk bij roodschimmelkazen, Gorgonzola Dolce en desserts met gebraden noten en dadels.

RAMANDOLO 2021
Lichtvoetig en elegant puur plezier. Gecarameliseerde peertjes, brioche en abrikoosjes rollen over elkaar, mild zoet en fijne zuren. Opwekkend en verslavend.

RAMANDOLO UVE DECEMBRINE 2018 DOCG
Gemaakt door de druiven te drogen aan de stok in de wijngaard ens in december te oogsten. De verduzzodruif heeft een hele dikke schil en is dus niet gevoelig voor botritis. Na de oogst wordt de wijn vergiste en 18 maanden op hout gerijpt. Ingetogen neus tonen van abrikoos en caramel. Frisse zuren en fijne tanninestuctuur. Geweldig bij roodschimmelkazen, gorgonzola of dessert met noten.

SCHIOPPETTINO “MONTE DEI CARPINI” 2019
Donker beschaduwd rins fruit, groene peperkorrels, veel sap en kruidigheid. Lichtvoetig en elegant. Hele pure en zuivere wijn van een bijzonder ras.

Edi Keber, Vie di Romans en Romeo Rossi zijn weer beschikbaar!

Beschikbare wijnen

Edi Keber
Collio Bianco 2021
BRDA 2020

Vie di Romans
Flors di Uis 2022
Chardonnay “Vie di Romans” 2021
Chardonnay “Ciampagnis” 2021
Sauvignon “Piere” 2022
Sauvignon “Vieris” 2022
Pinot Grigio “Dessimis” 2022
Malvasia “Dis Cumieris” 2022
Pinot Nero 2020
Pinot Nero “Longorucis” 2020
“Dut’Un” 2020
Chardonnay “Glesie” Climat 2017

Romeo Rossi
Malvasia 2022
Sauvignon blanc 2022
Friulano 2022

Bosco En Ambra Weer In Huis + Nieuw Categorie Op De Prijslijst
Ruim 40 nieuwe wijnen en jaargangen