Edi Keber Collio Bianco 2020

Wanneer je het hebt over de heuvels van Collio, dan heb je het natuurlijk over de Collio Bianco van Edi Keber.

Na jarenlang de onvervangbare rechterhand van zijn vader Edi Keber te zijn geweest, is het in 2018 de beurt aan Kristian Keber. Kristian wordt dé wijnmaker in het kleine wijngebied in het dorp Cormons, in de regio Friuli.

De visie van Kristian is duidelijk, namelijk wijnen produceren met minimale interventie en met respect voor dier, natuur en geschiedenis.

De wijn van Keber verrast elke keer weer door zijn breedte en complexiteit. Hij is zeer gevuld zonder log te zijn en breed zonder te vermoeien. Geheel natuurlijk en zonder toevoegingen of filtering.

De sprankelende zuren vormen de ruggengraat van de wijn, de energieke mineraliteit maakt hem gespierd en het rijke gele en kruidige fruit geeft vlees op de botten. Een onweerstaanbare wilde wijn met spanning en finesse.

Vintage 2020
Met in het achterhoofd dat de wijn voornamelijk in de lente gebotteld wordt, vroegen we Kristian Op 17 april naar de status van zijn nieuwste jaargang Collio Bianco. Op 22 april bleken de betonnen foeders zo goed als leeg en stond vintage 2020 klaar voor vertrek uit Collio.

Vorige week kregen we het goede nieuws dat de wijn Amsterdam bereikt had.
Met een relatief kleine oplage van 43.000 flessen is het ons ook dit jaar gelukt om flessen gealloceerd te krijgen.

De eerste proefflessen zijn deze week opengetrokken (lees: leeggedronken), wat een gave, gebalanceerde, elegante en onweerstaanbare wijn is dit. Ook in 2020 blijkt het Kristian weer gelukt te zijn.

DEMETER certificaat

Trots als dat Kristian was, vertelde hij in februari al over de Demeter certificering van zijn wijnen. Demeter is hèt kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Alle wijnen met een Demeter-keurmerk voldoen aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd.

 

Food wine pairing

Een wijn die zich bijzonder goed laat combineren met eten. De Friulaanse keuken is een volle keuken, waar polenta, kaas en room niet geschuwd worden. Deze wijn kan dan ook zeer veelzijdig ingezet worden aan tafel en combineert zelfs goed met vleesgerechten zoals varken, hoenders en kalf. Ook mager rundvlees en stoofgerechten zijn combinaties om mee te spelen.

 

Wist je dat…

De kenmerkende Collio fles ontworpen is door Edi Keber? De fles heeft een unieke vorm die niet in de buurt komt van de traditionele wijnfles silhouetten. Een lichter en duurzamer ontwerp door het gebruik van minder glas. De smallere hals is ontworpen voor het gebruik van een ​​kleinere en kwalitatief betere kurk. Hoe minder kurk hoe beter.

 

Het gereserveerde plekje op je wijnkaart kan dus eindelijk weer aangevuld worden met Edi Keber Collio Bianco 2020. Klik op de blauwe button en dan verschijnt Aynsley deze week nog onze favoriete wijn uit Collio bij jou in het restaurant.

The Great Vie Di Romans Vertical Tasting
Pacherhof is terug met nieuwe vintages