Bosco En Ambra Weer In Huis + Nieuw Categorie Op De Prijslijst

Alle Etna’s van Tenute Bosco en de Toscaanse parels van Fattoria Ambra zijn weer op voorraad

Tenute Bosco

Tenute Bosco is een jong project van Sofia Bosco en haar man Concetto. In 2010 zijn ze van start gegaan. Echter is het domein Piano dei Daini, onderdeel van Tenute Bosco is al driehonderd jaar oud en kent een zeer lange historie. Ze zijn gevestigd aan de noordzijde van de Etna, de plek waar de beste Etna wijnen vandaan komen. Ze hebben het bedrijf volledig geherstructureerd. Ze zijn biologisch gecertificeerd en maken wijnen met minimale interventie. “Je vangt de natuur en het bijzondere terroir van de Etna het best door zo min mogelijk te doen en de planten zelf te laten spreken” zegt Sofia. Zo’n oud domein weet zelf precies wat het wil zijn.

Bij een bezoek aan Sicilië en de Etna vonden Sofia en haar man in 2010 een zeer oude wijngaard, de Santo Spirito in Passopisciaro, een amfitheater met allemaal oude terrassen waar zo’n 27.000 pre-phyloxera planten staan. Er staat Nerello Mascalese en Carricante aangeplant. Hier komt hun topcuvee de Vico vandaan, het wordt gezien als een van de oudste wijngaarden op de Etna. Daarnaast hebben ze nog een wijngaard in Solicchiata (Piano dei Daini). De prachtige Etna Bianco is een blend van deze wijngaard en de de zeer oude Carricante stokken.

De noordkant van de Etna is dus de sweet spot. De wijngaarden worden er beschermd door de bergen de Nebrodi en Peloritani. De wijngaarden staan in de lavastroom van de uitbarsting van 300 jaar geleden, dat de laatste echte grote was. Het kost zo’n 100 jaar voordat een lavastroom weer klaar is voor begroeiing. De lavastroom is hard en moet eerst weer verweren voordat de mineralen vrijkomen en er weer begroeiing plaats kan vinden. De bodem bestaat nu vooral uit vulkanisch zand, het is zuurstofrijk en heeft een goede drainage. De stokken kunnen door de poreuze bodem goed diep doordringen en hebben daardoor ook in droge jaren geen last van waterstress.

De wijnen van Tenute Bosco
Etna Bianco 2022
Etna Rosso 2020
Etna Rosato 2020
Etna Rosso “Vico” 2015

Fattoria Ambra

Fattoria Ambra ligt in het DOCG Carmignano en is het domein van Beppe Romei Rigoli. Carmignano is niet alleen de laagst gelegen, maar ook de kleinste en oudste DOCG van Toscane. De denominatie is al in gebruik sinds 1716 en bestaat dus ruim 300 jaar. Het gebiedje ligt ten noord-westen van de stad Florence en is het noordelijkst gelegen productiegebied in Toscane.

In Carmignano staat naast Sangiovese en de familieleden Cannaiolo en Colorino ook Uva Francesca aangeplant, oftewel Cabernet Sauvignon. Deze laatste verbouwen ze hier al sinds de 17e eeuw, hij zou ooit door Catharina de Medici zijn meegenomen uit Frankrijk. De druif is hier nu zó ingeburgerd, dat wijn alleen Carmignano mag heten als er Cabernet in zit.

Beppe heeft zijn DOCG altijd eigenhandig in stand gehouden. Hij maakt zijn wijnen sinds jaar en dag op dezelfde, ouderwetse manier. Dankzij deze traditionele werkwijze heeft hij al meerdere modegrillen overleefd. Beppe maakt doorleefde wijnen met veel structuur en karakter maar tegelijkertijd veel elegantie. Door de onbekendheid van dit gebied zijn ze vaak ook nog aantrekkelijk geprijsd.

De wijnen van Tenute Bosco

Trebbiano di Toscana 2022
Rosato “Vin Ruspo” 2023
Carmignano ” Barco Reale 2022
Carmignano “Santa Christina in Pilli” 2020
Carmignano Riserva “Le Vigne alte Montalbiolo” 2019

Een nieuwe, overzichtelijke categorie op onze prijslijst: Wijnen rond de 10 euro.
We realiseren ons dat een prijslijst van Italiaanse wijnen van 16 pagina’s soms een doolhof kan zijn. Om jullie wat tijd te besparen hebben we onze wijnen van rond de 10 euro dan ook onder een aparte kop geplaatst zodat je sneller kan zien wat we allemaal hebben in het betaalbaar segment en je niet de hele prijslijst door hoeft te ploegen.. Prego!

Stuur ons een bericht en vraag onze courante prijslijst aan!

Terugblik Lenteproeverij Paxxx in Restaurant De Plantage
Nieuwste aanwinst en dessertwijn specialist: Il Roncat. Edi Keber, Vie di Romans en Romeo Rossi zijn weer beschikbaar!