Wat we doen:

Verkerk Wijnimport is gespecialiseerd in Italië. Daar halen we zuivere, karakteristieke wijnen vandaan. Spannende wijn waar u dorst van zult krijgen. Wijn die het goed doet aan tafel bij het eten.

We importeren direct. Er is ons veel aan gelegen om zo min mogelijk schakels tussen de wijngaard en uw glas te zien. We houden van getalenteerde boeren en boerinnen die zuiver en schoon werken.

Zo kunnen we er voor zorgen dat u kwaliteit voor de beste prijs krijgt. Verkerk zoekt niet in de proefnotities van Amerikaanse advocaten naar wijn met veel punten, maar naar onbekende producenten die in de toekomst de toon zullen zetten.

Wie we zijn:

Mattijs Koornneef, Gijs Thio †

We hebben lange tijd samengewerkt met Rob Verkerk toen we zelf nog in Ristorante Tocanini werkten. Daar was Rob onze belangrijkste leverancier van Italiaanse wijn. Rob had altijd betere wijn, betere jaren en lagere prijzen. We zijn vaak met hem mee geweest naar Italië op zijn wijnreizen. En we konden het altijd bijzonder goed vinden. Toen het langzaam duidelijk werd dat Rob ging stoppen vreesden we dat zijn zorgvuldig bij elkaar gezochte portefeuille uit elkaar zou vallen. We hebben eerst een jaar met elkaar samengewerkt zodat Rob ons de kneepjes van het vak kon bij brengen en in maart 2009 hebben we het bedrijf definitief overgenomen. We beschouwen het als een eer zijn werk voor te mogen zetten.

Mattijs Koornneef:

Ik ben jarenlang chef kok geweest in een aantal kleine gastronomische restaurants in Amsterdam. Mijn liefde voor wijn begon in restaurant Sot l’y laisse in Utrecht, waar de chef kok ook vinoloog was. Ik was onder de indruk van zijn bijzondere wijnkelder die centraal stond in het restaurant. Hij kookte op maat bij de flessen die de gasten uitzochten. Dit inspireerde mij om ook de vinologen academie te doorlopen. Die heeft mij in sneltrein vaart veel kennis bijgebracht over wijn en gaf me de mogelijkheid om wijnen in hun perspectief te plaatsen. Ik heb mij daarna in mijn restaurants altijd intensief bezig gehouden met de wijnkaarten en de wijn-spijs combinaties. Bij mijn laatste baan als chef kok bij Toscanini waar ik intensief samenwerkte met Gijs Thio is de keuze voor Italiaanse wijnen eigenlijk natuurlijk gegroeid. De veelzijdigheid van het aanbod in Italië is zo groot dat als je dat goed wilt beheersen is er geen plaats voor een ander land ernaast.

Gijs Thio †:

Achteraf is het makkelijk praten en had ik het aan kunnen zien komen. Ik begon net te proeven wat ik dronk. In plaats van naar een opleiding in wijn te kijken, begon ik in de door Jancis Robinson geredigeerde Oxford Companion to Wine bij de A te lezen. Ergens bij de M verliet ik dit project. De rest was net zo waar, maar ik had intussen genoeg kader gevormd om zelf aan de slag te gaan. Behalve wijnproeverijen overal en nergens in Nederland, werden dat reizen naar Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

De definitieve stap die wijn inhoud zou geven was de betrekking als sommelier bij Toscanini. Hier kreeg ik de ruimte om een complex wijnland te ontdekken en in Nederland te presenteren. Tussendoor kwam er nog een boek, “Proef! Wijn” dat ik ism Merijn Tol maakte. We zagen dat er behoefte was aan een boek dat wijn eenvoudiger maakt voor een breed en jong publiek.

Het werk dat we nu doen, ligt recht in het verlengde van deze activiteiten. We zoeken naar wijn die model staat voor wat er in Italië gebeurt en belangrijk gevonden wordt. Bijvoorbeeld met deze website informeren we daarover en maken Italiaanse wijn toegankelijk.

Reacties zijn gesloten.