« Blog

Nieuwe producenten in ons assortiment

Fratelli Pardi | Montefalco, Umbrië.
Zoals wel vaker in Italië bezit de familie Pardi van oudsher wijngaarden, vroeger brachten ze ook hun eigen wijnen uit, maar omdat Umbrië nog steeds niet echt booming is heeft de familie zich toegelegd op het weven en verkopen van bijzondere stoffen en werden de druiven verkocht. De twee zoons wilden zelf weer wijn gaan maken. En dat doen ze goed. We volgen ze al een aantal jaren en vinden de kwaliteit steeds toenemen. We selecteerden twee witte wijnen, de Colle di Giove, gemaakt van Trebbiano Spoletino en Grechetto en de 100% Trebiano Spoletino. Daarnaast de grootse Sacrantino. De topselectie van hun Sagrantino druiven.

Tenute Recchi Franceschini | Le Marche
Op de laatste dag van de Vinitaly ontmoeten we de jonge gedreven Mario Recchi Franceschini. Het domein van zijn ouders ligt hoog (500m) in het Ascoli Piceno gebied. De geboortegrond van de Passerina en de Pecorino druiven. Deze met DOCG status onderscheiden witte wijnen behoren nu al tot de interessantste van dit gebied. We zijn zijn eerste exportpartner. Dat is altijd bijzonder.

Cantine Carpentiere | Puglia

De gebroeders Carpentiere kwamen in 2005 in het bedrijf van hun vader die tot die tijd alleen de druiven verbouwde, maar niet zelf vinifieerde. Het bedrijf ligt in Castel del Monte in het noorden van Puglia op een groot kalksteen plateau. De wijngaarden liggen op zo’n 450 meter boven de zeespiegel. Er is veel wind en de bodem is goed water doorlatend. Ze werken hier met Uva di Troia die tegenwoordig Nero di Troia wordt genoemd. Het is een laatrijpend ras met wat ruwe tannines. Je moet dus laat oogsten om de tannines goed rijp te laten worden. De broers hebben gelukkig veel geduld. Ze maken er een blanc de Noir van, een 100% Nero di Troia en een vriendelijke tafelwijn versie waar wat merlot bij zit.

Morella | Puglia

Lisa Gilbee komt van origine uit Australië. In 1992 vertrok ze naar Italië voor een stage bij Castello di Ama in Toscane. Daar verloor ze voorgoed haar hart aan de Italiaanse wijn. Uiteindelijk verloor ze ook haar hart. Aan Gaetano Morella uit Manduria in Puglia. Samen maken ze nu wijn van hele oude primitivo wijngaarden. Lisa en Gaetano bewerken de wijngaarden biologisch-dynamisch. Alles met zo min mogelijk interventie. De most wordt in beton gefermenteerd en de wijn wordt niet overgepompt of gefilterd. De meeste wijnen krijgen een rijping op Frans eiken.