« Blog

Producentenbezoek Sud Tirol 2018

2018-02-20 23.52.13

Zoals elk jaar bezoeken we Noord Italie eind februari. Dat geeft ons de kans de jonge wijnen van de nieuwe jaargang te proeven. Soms al in de fles, maar vaker nog van tank. Het geeft al een goed beeld van wat we van de kwaliteit kunnen verwachten. Op Vinitaly in april zitten de meeste (jonge) wijnen in de fles en volgt een finaal eindoordeel.

2017 was een zeer moeilijk jaar. Het was vroeg warm in het voorjaar. Met Pasen was het al boven de 20 graden, maar 20 april was er een nacht met zeer zware nachtvorst. Ook grote delen van Frankrijk werden getroffen. Veel planten waren al uitgelopen en zijn kapot gevroren. Bij sommige producenten leidde dit tot soms wel 40% minder opbrengst bij de vroegbloeiende rassen. De schade is heel wisselend uitgevallen. Op plekken met veel windverplaatsing was er geen schade. Wat volgde was een heel hete zomer met praktisch geen neerslag en dat deed de planten (verder) lijden. Als je als producent nog meer pech had regende het juist precies tijdens de oogst als de druiven rijp waren. Met dit in ons achterhoofd betraden we bij onze producenten de kelders.

Kellerei Eisacktal
Pas vorig jaar zijn we begonnen met deze Kellerei. Dit was dan ook ons eerste bezoek. Eisacktal is een van de kleinste Kellereien van Sud Tirol, ze maken zo’n 800.000 flessen en hebben slechts 130 leden. 2017 was hier absolute een grote uitdaging geweest. Vooral op volume, door de vorst is in veel wijngaarden de opbrengst verloren gegaan. We werden door Armin Gratl rondgeleid, de CEO van de Kellerei. Hij staat nu een jaar of  vier aan het hoofd en heeft deze kleine kellerei Internationaal op de kaart gezet. Bij de proeverij viel op dat de wijnen misschien niet minder expressie en frisheid hebben, misschien iets meer rijkheid, maar de zilte zuren waren nog onmiskenbaar fris en scherp. Deze allereerste proeverij in Sud Tirol gaf ons hoop voor de jaargang 2017.

2018-02-20 11.01.02

Pfannenstielhof
Johannes is zijn eigen micro klimaat. Waar hij gaat is het fijn. Dus moeilijke jaren trekken langs hem heen. Dat was in het moeilijke 2014 al zo en in 2017 even zo goed. Geen vorst gezien, door de constante luchtbeweging bij hem in het dal. De oude gaarden hadden geen last gehad van de droogte en ook geen regen aan het eind. Het resultaat: weer die intense ogenschijnlijk soepele wijnen met enorme diepgang. De rosé en de Magalener sprongen er bovenuit deze keer.

 

2018-02-20 16.36.30

Gumphof
Ook aan Markus was het grootste deel van de ellende voorbij gegaan. Mooie balans en structuur in de wijnen. Bij Markus is het altijd leuk om in februari de wijn te proeven voordat hij ze blend. Een derde gaat op staal, een derde op dubbel barrique eiken en een derde deel op moeders van Acaciahout gemaakt. Dit compacte hout geeft de wijnen tonen van acacia honing mee, maar ook een prettig bittertje. Opvallend waren de riserva wijnen, die wat mij betreft wel erg in het hout zitten, niet geheel mijn smaak. De pinot noir van vat was imponerend. Daar wordt hij steeds beter in.

 

2018-02-21 09.40.38

 

 

 

 

 

 

 

Pacherhof
Andreas heeft het wel om zijn oren gekregen dit jaar. In april zware nachtvorst. Hij heeft met vuurtonnen en zelfs een helicopter geprobeerd om de lucht in de wijngaarden genoeg op te warmen, maar het was voor niks. (https://www.facebook.com/1018489548244242/videos/1366623553430838/  40% van oa de kerner is hij verloren. We troffen hem in zijn nieuwe kelder en proefden de verschillende celpages uit verschillende tanks. Hij bouwt lagen in zijn wijnen door de percelen op verschillende momenten te oogsten en anders te vergisten. Daarna rijpen de wijnen nog op staal of op eiken folders. Daarna blend hij alle wijnen tot een machtig geheel. Ondanks het verlies aan volume heeft Andreas geen enkele concessie gedaan aan de kwaliteit en was alles machtig mooi. Als laatste proefden we zijn Cuvee 2015. Een blend van Kerner, Muller Thurgau en Riesling. Dit zou aan het einde van de reis de allerbeste wijn van de trip blijken te zijn. We hebben een schamele 48 flessen toegewezen gekregen, maar daar zijn we toch oh zo blij mee.