« Blog

Producentenbezoek Friuli 2018

2017-02-23 09.53.08

Zoals elk jaar bezoeken we Noord Italie eind februari. Dat geeft ons de kans de jonge wijnen van de nieuwe jaargang te proeven. Soms al in de fles, maar vaker nog van tank. Het geeft al een goed beeld van wat we van de kwaliteit kunnen verwachten. Op Vinitaly in april zitten de meeste (jonge) wijnen in de fles en volgt een finaal eindoordeel.

2017 was een zeer moeilijk jaar. Het was vroeg warm in het voorjaar. Met Pasen was het al boven de 20 graden, maar 20 april was er een nacht met zeer zware nachtvorst. Ook grote delen van Frankrijk werden getroffen. Veel planten waren al uitgelopen en zijn kapot gevroren. Bij sommige producenten leidde dit tot soms wel 40% minder opbrengst bij de vroegbloeiende rassen. De schade is heel wisselend uitgevallen. Op plekken met veel windverplaatsing was er geen schade. Wat volgde was een heel hete zomer met praktisch geen neerslag en dat deed de planten (verder) lijden. Als je als producent nog meer pech had regende het juist precies tijdens de oogst als de druiven rijp waren. Met dit in ons achterhoofd betraden we bij onze producenten de kelders.

Friuli is een boeiend stukje Italië. Als een van de eerste regio’s die in de jaren 70 van de vorige eeuw overging op het gebruik van staal en temperatuur controle bij de vergisting en het gebruik van barriques voor e rijping van de wijnen. Er is ondertussen al weer veel gebeurd. Friuli is vooral bekend om zijn witte wijnen. Het klimaat is vaak te nat en niet warm genoeg voor blauwe druivenrassen. De Colli Orientali is hier de uitzondering, het is daar warmer en droger.

In Friuli vind je een enorme keur aan druivenrassen en stijlen. Er staat Pinot Grigio, Sauvignon en Chardonnay aangeplant, maar voor de avonturiers ook lokale druivenrassen als Ribolla Gialla, Friulano en Malvasia Istriana. Dit zijn de druivenrassen die de regio het best tot uiting laten komen. In de Collio bijvoorbeeld staan deze rassen aangeplant op een bodem die bestaat uit Ponka. Dit stukje van Friuli behoorde vroeger tot de Adriatische zee, maar is bij de vorming van de Alpen omhoog gedrukt. Er zitten dus veel verschillende lagen neergeslagen sediment in van de zeebodem. Zowel schelpen als ijzerhoudende bestanddelen. Het is nogal gevoelig voor aardverschuivingen omdat de bodem “smelt” als er te veel water op neerslaat. Vandaar de vele terrassen die je overal ziet in de Collio. Ook staan er in de gaarden vaak bomen aangeplant omdat hun wortels de bodem vasthouden. Bij het smelten van de bodem komen wel de mineralen vrij uit de verschillende lage neergeslagen sediment. Dit is weer goed voor de wijngaarden en geef de wijnen hun mineraliteit en frisheid.

Vie di Romans
Bij Vie di Romans proefden we de jaargang 2016. Vie di Romans zit in Mariano del Friuli in de Isonzo. Het is een volkomen plat gebied. Meestal niet het ideale terroir voor wijnbouw, maar de bodem is hier geen vruchtbare valleigrond maar de eindmorenen van gletsjers. De samenstelling is per perceel in kaart gebracht en daar het ras aangeplant dat het best gedijd op deze bodem. Op hun website http://www.viediromans.it/content/?id=98 staat prachtig uitgelegd hoe de bodem ontstaan is. Zij brengen hun wijnen altijd een jaar later uit doordat ze langer rijpen in hun kelders. 2016 was een droger jaar dan 2015 hier. Aan het eind van het seizoen begon er een droge wind te waaien. Dit leidde niet tot waterstress, maar droogde de druiven gedeeltelijk in. Daardoor hebben de wijnen wat meer volume en concentraat. Het was een zeer sterke line up waarbij de wijnen nu al toegankelijk waren. Na de jaargang 2016 kregen we nog en aantal ouder jaren te proeven. Imponerend rijpingspotentieel.

2018-02-22 16.51.27

 

 

 

 

 

 

 

Vie die Romans | Sauvignon Piere 1999
Heel warm jaar, een van de meest geconcentreerde in de afgelopen 40 jaar. Spannende neus, kruidig, maar ook caramel. In de mond nog duidelijk fris sauvignon expressie. Gerijpt, maar deze sauvignon die alleen op staal is gefinifieerd staat nog recht overeind.

Vie di Romans | Chardonnay Rive Alte 1995
Caramel, laurier, boenwas. Ontwikkeld zich ook nog. In de mond harmonieus, bijna jong en fris lijkt het.

Vie di Romans | Chardonnay Rive Alte 1991
Ingetogen, beetje geel fruit, kruidig. Waanzinnig in de mond, veel energie, totaal niet vermoeid. Caramel.

In de kelders van de cantina worden nu ook door Vie di Romans zelf oudere jaargangen voor verkoop weggelegd. Ik verkoop al jaren liever wat oudere jaargangen. Soms gaat de verkoop echter te snel en zijn de allocatie niet groot genoeg. Maar van een aantal cuvees zijn nog wat oudere jaren te krijgen. Stuur ons een mail om t informeren.

2018-02-23 13.25.50

Le Due Terre
In de Colli Orientali bezochten we Silvana, Flavio en dochter Cora van Le Due Terre. Misschien wel de liefste wijnfamilie die we kennen. Flavio maakt sinds de jaren 90 hier zijn wijnen. De naam is ontstaan uit de twee bodemtypes waar de wijngaarden op staan. Rondom het huis bestaat de bodem uit Ponka en aan de overkant van de weg waar de Merlot aangeplant staat zit er meer klei in de bodem. We kregen even een inkijkje in de jaargangen 2016 en 2017 van vat. 2016 is harmonieus en gebalanceerd. De 2017 worstelt nog ernstig met zichzelf. Hier sloegen alle plagen toe, tot aan regen in de oogsttijd. De druiven werden tussen de buien door binnengehaald. De kwaliteit moet zich nog gaan bewijzen. Tijdens de lunch, Silvana is een waanzinnige kok, proefden we de 2015. Niet zo verfijnd als de 2016 maar ook zeker weer mooi. De Sacrisassi bianco was wat vetter. Ook de andere wijnen hadden wat meer vulling en materie.