« Blog

Montevertine – Italiaans Wijnicoon

Montevertine wordt gezien als een van de grote historische domeinen van Toscane. In de jaren zeventig begon de vader van de huidige wijnmaker met het maken van wijn op het domein. Hij kocht het domein als zomerhuis voor zijn gezin, maar plantte ook direct een aantal hectare wijngaarden, bedoeld voor eigen consumptie of om weg te geven aan vrienden en relaties. De wijnen kenden eigenlijk direct succes. Sergio Manetti hield zich als buitenstaander niet aan de conventies die toen golden in het Chianti Classico gebied. Hij vond de verplichte toevoeging van de witte Trebbiano een affront voor zijn wijnen. Het idee daarover was dat Sangiovese hulp nodig had van andere rassen om een beetje getemd te worden. Sergio echter wilde zijn fantastische fruit niet vervuilen met mindere broeders. Hij besloot zijn topcuvee Le Pergole Torte zelfs te maken van 100% Sangiovese. Ongekend op dat moment. Daarbij viel zijn wijn buiten de toen geldende DOCG regels en mocht het dus ook geen Chianti heten. Wel kreeg de wijn grote erkenning bij wijnliefhebbers. Andere wijnmakers volgden zijn voorbeeld en begonnen ook wijnen te maken buiten de regels om. Later zouden deze wijnen veelal ook gemaakt met de toevoeging van internationale druivenrassen de geuzennaam Super Tuscan krijgen. De wijnen van Montevertine waren deze geuzennaam al ver vooruit. In de jaren ’80 veranderde de DOCG regels voor Chianti en nu valt de wijn van Montevertine gewoon binnen de regels, maar nog altijd nemen ze geen deel aan het Consorzio en wordt de wijn als IGT gebotteld.

Montevertine is  gelegen in het hart van het Chianti Classico gebied nabij het dorpje Radda. Dit is een van de hoger gelegen dorpjes en de wijngaarden van Montevertine liggen rond de 425 meter boven de zeespiegel. In totaal staan er 18 hectare aangeplant. De oudste uit 1967 daarna zijn er steeds nieuwe wijngaarden aangeplant, sommige gaarden zijn tussentijds herplant de jongste wijngaarden stammen uit 2010. 90% bestaat uit Sangiovese (sangioveto) de rest is canaiolo en colorino. Beiden familieleden van de sangiovese. In totaal worden er drie cuvees gemaakt. De Pian di Ciampolo, Montevertine en Le Pergole Torte. De wijnen hebben een fantastisch rijpingspotentieel en ouderen met klasse en gratie.

In 2000 nam Martino Manetti het roer over van zijn vader. Aan het wijnmaakproces veranderd niets en ook de vriend van de familie en oenoloog Giulio Gambelli bleef tot vlak voor zijn dood dicht betrokken bij het bedrijf. De laatste jaargang waar hij aan meewerkte was 2011. Gambelli werd gezien als de absolute meester van de Sangiovese. Hij was als oenoloog verantwoordelijk voor een groot aantal verschillende huizen. Bij elk domein zocht hij naar de ware expressie van Sangiovese. Hij drong nooit zijn stijl op, maar probeerde door een non-interventive manier van wijnmaker de expressie zo puur mogelijk te houden. Montevertine was zijn absolute meesterwerk.