« Blog

Najaarsproeverij 2016 Edi Keber | Friuli

De komende weken zullen we alle producenten aan jullie voorstellen die aanwezig zullen zijn op de najaarsproeverij. We steken het spits af met Edi Keber.

Het wijn domein van Edi Keber is gevestigd in de Collio in Friuli. Het domein ligt op de grens van Slovenië er wordt hier dan ook Sloveens gesproken. De achternaam verraad echter een andere afkomst. Van origine is de familie afkomstig uit Oostenrijk. Edi zelf doet al een aantal jaren langzaam afstand van alle taken. Die worden nu overgenomen door zijn zoon Kristian. Aan de werkwijze is niet veel veranderd. Het lijkt wel dat Kristian een iets frissere stijl naleeft dan zijn vader. Er wordt op dit domein slechts één wijn gemaakt. Edi gelooft dat de beste expressie van het Collio terroir gevangen wordt in een blend van de lokale druivenrassen Friulano, Malvasia en Ribolla Gialla.

In Friuli noemen ze bodem van de wijngaarden van Keber ponca: arme bodems van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Dit geeft zijn wijnen mineraliteit en kracht. Keber werkt alleen nog maar met betonnen kuipen. Deze zijn van binnen bekleed met glas, dus eigenlijk vergist en rijpt de wijn in hele grote flessen. Hij heeft jaren geleden zijn RVS-vaten de deur uitgedaan omdat dit materiaal naar eigen zeggen te steriel en onpersoonlijk is. Beton geeft karakter aan zijn wijnen. Temperatuurschommelingen zijn bovendien minder heftig in beton dan in RVS, en daarom makkelijker te controleren. In een stabiel klimaat verloopt de vergisting veel rustiger, en dat proef je.