« Blog

Nieuwe producenten assortiment Verkerk

Door middel van wijnreizen en intensief contact met de wijnmakers blijven we op de hoogte van ontwikkelingen in de regio’s. Naast het ontdekken van talentvolle wijnmakers kom je ook in contact met de inheemse druivensoorten waar al meer makers mee werken. In de afgelopen maanden hebben we vier producenten aan ons assortiment mogen toevoegen, hieronder vertellen we meer.

Een van de laatste aanwinsten, Azienda Agricola 499 uit Piemonte werkt bijvoorbeeld met de Freisa, een druif die bijna niet te vinden is buiten Piemonte en op de rand van vergetelheid balanceerde. Wijnmakers als deze weten een druif (letterlijk) weer op de kaart te zetten.

Angela Fronti van Istine uit Chianti Classico is een van die veelbelovende wijnmakers. Haar familie legde wijngaarden aan en kwam via faillisementen van die opdrachtgevers in het bezit van sommige van die wijngaarden. Angela zag mogelijkheden en besloot zelf wijn te gaan maken van die wijngaarden. Aan het eind van vorig decennium begonnen en nu al geroemd door critici en kenners, eentje om in de gaten te houden!

Podere Scopetone is een klein domein uit Montalcino in Toscane, wat u kent van Rosso – en Brunello di Montalcino. De eigenaresse houdt ook bijen, wat tot gevolg heeft dat de druiven niet bespoten worden, anders overleven de bijen het niet. Jaarlijks produceren ze 14.000 flessen in totaal, waarvan 1.400 Rosso’s. Ondanks de kleine hoeveelheid zijn we heel blij met de allocatie die ons is toegekend.

Van alle nieuwe producenten is Mastrojanni het meest gevestigde huis, een klassiek domein. Het 75 jaar oude wijnhuis is na het overlijden van de oprichter overgenomen door een groot concern, maar niets gevreesd. Zij willen met het behoud van dit huis de voortzetting van een traditie in ere houden. Een begrip in Toscane.