Nieuws

Italiaanse Wijnunie 12/6 | Zuid-Italië proeverij

Italiaanse-wijnunie-zuid-italie-proeverij_goed






Vijf gespecialiseerde wijnimporteurs slaan handen ineen als Italiaanse Wijnunie
Gezamenlijk initiatief richt zich op het delen vakkennis Italiaanse wijnen

AMSTERDAM - De Italiaanse Wijnunie introduceert een samenwerkingsverband tussen vijf grote namen binnen het Italiaanse wijnlandschap in Nederland: Anfors, Eck en Maurick, Karakter Wijnimport, Verkerk Wijnimport en De WijnEngel. Samen vormen deze importeurs een specialistisch en gebroederlijk platform voor horeca, vakhandel en pers, met als doel Italië de aandacht te geven die het verdient.

Zelfs de meest doorgewinterde wijnliefhebbers hebben niet altijd weet van de grote diversiteit aan wijnen en druivenrassen die Italië rijk is, en daarom is er nog ontzettend veel te ontdekken.

Themagerichte wijnproeverijen
De Italiaanse Wijnunie organiseert proeverijen waar telkens een specifiek gebied wordt belicht. Op maandag 12 juni trappen zij af in De School te Amsterdam met het thema ‘Oost west, zuid best’. Deze proeverij met presentatie en aansluitend diner behandelt de zuidelijke regio’s Sardinië, Sicilië, Campanië, Basilicata, Molise, Calabrië en Puglia.

De onontdekte gastronomische wijnen van Zuid-Italië
Juist het zuiden is de afgelopen decennia hard bezig geweest om de achterstand op het noorden in te halen op het gebied van kwaliteit. Neem bijvoorbeeld Campanië, een regio die tijdens deze vooruitgang met stijl heeft vastgehouden aan zijn eigen identiteit. Een ander voorbeeld zijn de druivenrassen Aglianico en Nerello Mascalese, die als nobele druiven gerust plaats kunnen nemen naast Nebbiolo of Sangiovese. Toch zie je de bijzondere wijnen uit Zuid-Italië niet vaak in Nederland en dat maakt deze proeverij een prachtige kans om de gastronomische topwijnen uit dit gebied beter te leren kennen.

Oost west, zuid best
De proeverij vindt plaats op maandag 12 juni van 12.00 tot 18.00 in De School te Amsterdam, gevolgd door een diner om 19.00 op dezelfde locatie. Tijdens het diner worden er vijf gangen geserveerd, waarbij elke gang begeleid wordt door twee Zuid- Italiaanse wijnen van een van de gespecialiseerde importeurs. De proeverij is gratis, het diner kost €65,- per persoon inclusief de wijn. Voor het diner kunt u reserveren bij De School via 020 7373 197. Op deze pagina kunt u zich aanmelden voor de proeverij: http://bit.ly/zuiditalieproeverij







Montevertine - Italiaans Wijnicoon

Martino

Montevertine wordt gezien als een van de grote historische domeinen van Toscane. In de jaren zeventig begon de vader van de huidige wijnmaker met het maken van wijn op het domein. Hij kocht het domein als zomerhuis voor zijn gezin, maar plantte ook direct een aantal hectare wijngaarden, bedoeld voor eigen consumptie of om weg te geven aan vrienden en relaties. De wijnen kenden eigenlijk direct succes. Sergio Manetti hield zich als buitenstaander niet aan de conventies die toen golden in het Chianti Classico gebied. Hij vond de verplichte toevoeging van de witte Trebbiano een affront voor zijn wijnen. Het idee daarover was dat Sangiovese hulp nodig had van andere rassen om een beetje getemd te worden. Sergio echter wilde zijn fantastische fruit niet vervuilen met mindere broeders. Hij besloot zijn topcuvee Le Pergole Torte zelfs te maken van 100% Sangiovese. Ongekend op dat moment. Daarbij viel zijn wijn buiten de toen geldende DOCG regels en mocht het dus ook geen Chianti heten. Wel kreeg de wijn grote erkenning bij wijnliefhebbers. Andere wijnmakers volgden zijn voorbeeld en begonnen ook wijnen te maken buiten de regels om. Later zouden deze wijnen veelal ook gemaakt met de toevoeging van internationale druivenrassen de geuzennaam Super Tuscan krijgen. De wijnen van Montevertine waren deze geuzennaam al ver vooruit. In de jaren '80 veranderde de DOCG regels voor Chianti en nu valt de wijn van Montevertine gewoon binnen de regels, maar nog altijd nemen ze geen deel aan het Consorzio en wordt de wijn als IGT gebotteld.


Montevertine is  gelegen in het hart van het Chianti Classico gebied nabij het dorpje Radda. Dit is een van de hoger gelegen dorpjes en de wijngaarden van Montevertine liggen rond de 425 meter boven de zeespiegel. In totaal staan er 18 hectare aangeplant. De oudste uit 1967 daarna zijn er steeds nieuwe wijngaarden aangeplant, sommige gaarden zijn tussentijds herplant de jongste wijngaarden stammen uit 2010. 90% bestaat uit Sangiovese (sangioveto) de rest is canaiolo en colorino. Beiden familieleden van de sangiovese. In totaal worden er drie cuvees gemaakt. De Pian di Ciampolo, Montevertine en Le Pergole Torte. De wijnen hebben een fantastisch rijpingspotentieel en ouderen met klasse en gratie.


In 2000 nam Martino Manetti het roer over van zijn vader. Aan het wijnmaakproces veranderd niets en ook de vriend van de familie en oenoloog Giulio Gambelli bleef tot vlak voor zijn dood dicht betrokken bij het bedrijf. De laatste jaargang waar hij aan meewerkte was 2011. Gambelli werd gezien als de absolute meester van de Sangiovese. Hij was als oenoloog verantwoordelijk voor een groot aantal verschillende huizen. Bij elk domein zocht hij naar de ware expressie van Sangiovese. Hij drong nooit zijn stijl op, maar probeerde door een non-interventive manier van wijnmaker de expressie zo puur mogelijk te houden. Montevertine was zijn absolute meesterwerk.




29/5 Toscane & Bourgogne | Verkerk Wijnimport & Janselijn Wijnen

Bourgonge-en-Toscane---Facebook-post

Wijnimporteurs Verkerk Wijnimport en Janselijn Wijnen presenteren op maandag 29 mei het mooiste uit de wijnregio’s Toscane en Bourgogne. Tijdens deze proeverij zijn drie wijnmakers aanwezig uit Toscane en vindt voor het eerst een verticale proeverij van de Super Tuscan ‘Le Pergole Torte’ in Nederland plaats. Uit Bourgogne maken wijnen hun debuut uit het top jaar 2015 en is er een blindproeverij van Premier Cru’s uit de gemeentes Nuits-Saint-Georges en Vosne-Romanée.


De proeverij zal plaatsvinden tussen 12:00 en 18:00 bij Restaurant The Lobby ‘Fizeaustraat’ van Hotel V en wordt voorafgegaan door een unieke Masterclass en blindproeverij. Wijnmaker Martino Manetti van Montevertine uit Chianti zal zelf aanwezig zijn om verschillende jaargangen ‘Le Pergole Torte’ te laten proeven. Zijn vader Sergio Manetti was een van de eersten eind jaren ’70 die brak met de tradities om een wijn te maken die later bekend zou staan als Super Tuscan. Dit onderdeel is op uitnodiging.


Om 15:00 kan deelgenomen worden aan een blindproeverij met wijnen van Méo-Camuzet, Hudelot-Noëllat, Cecile Tremblay, Georges Noëllat en Emmanuel Rouget. De producenten bezitten akkers in zowel Vosne-Romanée Premier Cru en Nuits-Saint-Georges Premier Cru. De verschillen tussen de wijnen uit Vosne-Romanée en de Premier Cru’s uit het noordelijke deel van Nuits-Saint-Georges zijn verrassend klein en interessant om naast elkaar te proeven. Voor deze blindproeverij is een select aantal plaatsen beschikbaar, u kunt zich hiervoor aanmelden bij Janselijn.


Voor de proeverij zijn de wijnmakers van Mastrojanni (Montalcino), Poderi Boscarelli (Montepulciano) en Montevertine (Radda - Chianti) zijn aanwezig. Uit Bourgogne is wijn uit 2015 van Domaine Duroché (Gevrey-Chambertin), Domaine Hudelot-Noëllat (Vougeot) en Eleni et Edouard Vocoret (Chablis) te proeven naast andere fraaie Bourgognes.


Inschrijven voor de proeverij kan via deze link: http://bit.ly/toscanebourgogneproeverij


Door middel van deze proeverij willen we de kwaliteiten en eigenschappen tonen van de edele druivenrassen Pinot Noir en Sangiovese. Uit de herkomstgebieden, Bourgogne en Toscane, zijn wereldberoemde huizen en wijnen afkomstig. Overeenkomsten in de selectie uit deze regio’s van Janselijn en Verkerk zijn wijnen met fruit expressie, ze hebben een vergelijkbaar mondgevoel en zijn aan elkaar gewaagd.


Beide importeurs kunnen zich specialist noemen en hebben gemeen met terroir gedreven wijnmakers te werken. Janselijn wijnen heeft zich in de laatste 13 jaar toegelegd op Bourgogne en heeft naast beroemde domaines uit deze regio ook bijzondere wijnmakers uit Champagne en Loire aan zich weten te binden. Verkerk Wijnimport importeert al 27 jaar spannende en zuivere wijnen van bevlogen wijnmakers. In het assortiment zitten wijnen uit heel Italië maar de nadruk ligt vooral op de regio’s Toscane, Piemonte en Campania.


Inschrijven voor de Toscane en Bourgogne Proeverij kan via deze link http://bit.ly/toscanebourgogneproeverij




  • Martino Manetti | Montevertine

  • Rada Linke | Mastrojanni

  • Luca de Ferrari | Podere Boscarelli


Voorafgaand zal er een verticale proeverij Montevertine 'Le Pergole Torte' onder leiding van wijnmaker Martino Manetti plaatsvinden. Dit onderdeel van de proeverij is op uitnodiging.

Inschrijven voor de Toscane en Bourgogne Proeverij kan via deze link: http://bit.ly/toscanebourgogneproeverij


Toscane & Bourgogne Proeverij
Verkerk Wijnimport & Janselijn Wijnen
Locatie: The Lobby Fizeaustraat
Adres: Fizeaustraat 2
Datum: maandag 29 mei
Tijd: 12:00 - 18:00




Lenteproeverij 15/5 | Verkerk Wijnimport & Au Paradis Wijnkoperij

kaagman & kortekaas Op maandag 15 mei vindt de Lenteproeverij van Verkerk Wijnimport en Au Paradis plaats bij restaurant Kaagman & Kortekaas in Amsterdam. Aansluitend aan deze proeverij wordt er een 5-gangen diner geserveerd waarbij chef's van verschillende restaurants uit Rotterdam en Amsterdam elk een gang zullen verzorgen.

Proeverij
Beide wijnimporteurs leggen zich toe op het selecteren van wijnen op basis van zuiverheid, structuur en een duidelijke herkomst. Wijnen die 'terroir' uitdrukken; wijnen met een duidelijke expressie van waar ze vandaan komen en van welk druivenras ze gemaakt zijn. Het talent van de wijnmaker om deze dingen het beste tot uitdrukking te brengen, is van onschatbare waarde. Au Paradis is gespecialiseerd in wijnen uit Frankrijk en Verkerk importeert al 27 jaar wijn uit Italië. Tijdens de proeverij zijn wijnmakers uit Elzas, Loire, Veneto en Südtirol/Alto Adige aanwezig en zijn er nieuwe wijnen te proeven uit deze regio's die exclusief te krijgen zijn bij de wijnimporteurs.

Wijnmakers Italië
Gumphof - Markus Prackwieser, Südtirol/Alto Adige
Katharina Huber - Pacherhof, Südtirol/Alto Adige
Valentina Cubi (Valpolicella), Veneto

Wijnmakers Frankrijk
Domaine Jean-Marc Bernhard, Elzas
Domaine Jean Teiller, Menetou-Salon

Verder zijn er ook Franse wijnen te proeven uit Pommard, Meursault, Auxey-Duresses, Beaune, Nuits-Saint-Georges, Mercurey, Volnay en Ladoix. Naast dit alles ook nog een mooie nieuwe vondst uit Pouilly-Fuissé. Wat Italië betreft blijven we in de noordelijke regionen en komen naast Veneto en Südtirol/Alto Adige ook wijnen uit Friuli en Piemonte aan bod. Aanwezig zijn ook wijnen van Eisacktaller Kellerei, de nieuwste aanwinst van Verkerk uit Südtirol/Alto Adige. Een coöperatie die nog niet te verkrijgbaar is in in Nederland.

Inschrijven voor de proeverij kan via deze link: http://bit.ly/lenteproeverij

Diner
Aansluitend op de proeverij vindt er een diner plaats bij Kaagman & Kortekaas, waarvan de 5-gangen zullen worden bereidt door de chefs van verschillende restaurants uit Rotterdam en Amsterdam. De kosten voor dit diner zijn €59,50, exclusief de bijpassende wijnen. Het diner kan ook los van de proeverij worden bijgewoond.

Milan Gataric - Restaurant Lux, Rotterdam
Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk - Guts & Glory en Breda
Iwan Driessen - Rotisserie Rijsel
Giel Kaagman - Onze gastheer van Kaagman en Kortekaas
Luuk Langedijk en Eef Bolado van der Meij - Restaurant As

Proeverij + Chef's Diner
Verkerk Wijnimport & Au Paradis Wijnkoperij
Datum: maandag 15 mei
Tijd proeverij: 12:00 - 18:00
Tijd diner: 19:00
Locatie: Kaagman & Kortekaas
Adres: Sint Nicolaasstraat 43

Inschrijven voor de proeverij via deze link: http://bit.ly/lenteproeverij
Reserveren U kunt een tafel reserveren door te bellen naar nummer 020-233 6544 (op openingsdagen vanaf 14.00 uur) of door een e-mail te sturen naar info@kaagmanenkortekaas.nl met vermelding van de dag waarop u wenst te reserveren, gewenst tijdstip, aantal personen en uw mobiele telefoonnummer. Reservering bij voorkeur telefonisch.

**Aanmelding is uitsluitend mogelijk voor wijnprofessionals, horeca en journalistiek.**




Bijzondere proeverijen bij Verkerk Wijnimport in 2017

flessen Ook in 2017 zal Verkerk Wijnimport weer een aantal mooie proeverijen verzorgen, zoals gebruikelijk ook met wijnmakers uit Italië. Noteer in de agenda's alvast de eerste twee proeverijen van dit jaar:

'Lenteproeverij'
Maandag 15 mei
Verkerk Wijnimport & Au Paradis
Makers: Gumphof (Südtirol) / Pacherhof (Südtirol) / Valentina Cubi (Veneto)
Locatie: Kaagman & Kortekaas

'Toscane en Bourgogne proeverij'
Maandag 29 mei
Verkerk Wijnimport & Janselijn Wijnen
Makers: Montevertine / Mastrojanni / Boscarelli
Locatie: The Lobby Fizeaustraat

Binnenkort volgt meer informatie, blijf op de hoogte via onze Verkerk Facebookpagina.




Producentenbezoek | Noord-Italië | februari 2017

Le due terre febr 2017 Eind februari 2017 was het weer tijd voor het bezoeken van onze producenten in Noord-Italië. De meeste witte wijnen van het nieuwe jaar zitten rond deze tijd net in de fles, of zijn al goed te beoordelen zijn van de tank.Van oudsher bezoeken we daarom in deze tijd onze producenten hier.

Van 2016 kunnen we zeggen dat het over het algemeen een goed wijnjaar was. Ook al had het een nat begin waardoor een aantal boeren last hadden van de schimmel  peronospera. Peronospera komt vooral voor als er veel regen valt. De sporen overleven in de bodem en worden door vallende regen omhoog gespat op de bladeren. Daar infecteren ze de bladeren en soms de bloesem waardoor vooral de opbrengst naar beneden gaat. Het is wel nog steeds mogelijk goede kwaliteit fruit te oogsten aan het eind van het seizoen. Peronospera komt voor in verschillende varianten en is in staat resistent te raken tegen bestrijdingsmiddelen door zijn eigen DNA aan passen. In de biologisch landbouw is het gebruik van kopersulfaat toegestaan. Ook worden er steeds meer andere biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkeld om zo de peronospera geen kans te geven immuun te worden. Peronospera is op dit moment de grootste bedreiging voor druivenstokken, maar ook andere fruitsoorten en basilicum ondervind grote problemen.

Een voordeel tijdens het natte begin is dat het ook koel was. peronospera ontwikkeld zich het snels als de natte dagen met warme dagen afgewisseld worden. Daar was dit jaar weinig sprake van. Ook heb je minder problemen als je goede luchtcirculatie hebt (veel wind) want dan worden de bladeren droog geblazen en vind er weinig besmetting plaats. Vanaf augustus veranderd het weer en werd het een van de allermooiste nazomers ooit. Drie maanden prachtig weer, niet te heet en met een goed verschil tussen dag en nacht temperaturen. Het was dus mogelijk de druiven lang, langzaam en evenwichtig te laten rijpen. Dit proef je absoluut terug in de wijnen.

We begonnen in de Veneto:

Daniele Portinari
Een van onze meest natuurlijk werkende wijnmakers. Dat dat zijn risico's heeft liet de oogst van 2015 zien. De Pietrobianco waar we veel mee werken was nog niet geheel vergist toen de temperatuur naar beneden ging. Er was dus nog restsuiker over. Daniele hoopte dat in de lente de wijn de fermentatie zou vervolbrengen. Helaas werden de laatste suikers omgezet door de acetobacter bacterie wat tot een flinke azijnsteek leidde. Exit Pietrobianco 2015. De 2016 heeft dit probleem niet en is weer ouderwets fruitig en sappig met prettige zuren. No-nonsens puur fruit geluk. De Tai Rosso 2015 was van een veel lichter kaliber dan we gewend zijn. In de neus bijna Pinot Noir indrukken. Bijzonder en smakelijk.

Ca' Rugate
Het was een fijn jaar om bij Ca' Rugate te proeven. Alles lijkt hier weer helemaal onder controle. Door wat personeelswijzigingen in de cantina leken de wijnen aan kwaliteit in te boeten. De stijgende lijn is mede door de mooie jaren 2015 en 2016 weer gevonden en er stond een sterke line-up op tafel. De Soaves 2016 San Michele en Monte Fiorentine waren bijzonder goed, ook de houtgerijpte wijnen Monta Alto en de Studio waren sterk dit jaar. Maar we waren vooral benieuwd naar de rode wijnen. Daar wisselde vooral de kwaliteit nogal van de laatste jaren waarbij we zelfs jaargangen over hebben moeten slaan. Zowel de Ripasso als de Campo Lavei zijn echter weer helemaal terug. Een groot genot.

Valentina Cubi
Deze meest recente toevoeging aan onze Veneto portefeuille kende een vliegende start in Nederland. Helaas werd ze pootje gehaakt door een moeilijk jaar (2014) en een verkeerde beslissing bij haar Ripasso. Nu is ze weer helemaal terug. De wijnen hebben weer de balans en de kwaliteit waar we op zaten te wachten. Arusnatico 2014 zal snel naar Nederland komen. Het is nog even wachten op de Il Tabarro 2015. Van de Amarone's vinden we zelf de 2005 nog altijd het mooist. 2006 hebben we nog een beetje van in huis en dan wordt het 2008, 2007 slaan we over.

Sud Tirol
Onze eerste stop bij een van mijn all time favorieten Pfannenstielhof. Zelden dat hier iets tegen valt. Ik hield bijvoorbeeld mijn hart vast voor 2014, maar dat was gewoon een heerlijk jaar. Johannes had wel zo'n beetje alles weggegooid, maar dat siert dan ook deze wijnmaker. In 2016 was het gewoon rozengeur en maneschijn. Bijna letterlijk in de nieuwe rosé waar ze in 2015 mee begonnen zijn. De rosé wordt gemaakt van Lagrein en zou ook Kretzer mogen heten, de lokale benaming voor deze wijn. De 2016 is zo mooi gebalanceerd. Vol en rijk fruit, maar ook citrus, mandarijn en grapefruit. Heel spannend. De Magdalener 2016 komt dan ineens wat aardser en ruiger over, maar blijft toch en waanzinnig fruit gedreven wijn die zich het best laat vergelijken met een boerse Pinot Noir. Dan de Lagrein 2016. Vlezige wijn, vol met moerbijen en bramenfruit. Het fruit is in 2016 fris gebleven, dat kan in warme jaren wel is wat meer doorstoofde tonen hebben. Als laatste de Lagrein Riserva 2014. In dit moeilijke jaar heeft Johannes de wijn toch uitgebracht. De druiven komen van zijn oudste Pergola wijngaarden en dat geeft het fruit toch altijd meer balans. Johannes heeft tot het laatst gewacht of hij de wijn goed genoeg zou vinden. anders was hij anoniem in de gewone Lagrein verdwenen. Het blijkt een goede beslissing. De wijn is in de structuur iets strenger, maar dat geeft hem waarschijnlijk juist een mooie toekomst.

Erste+Neue
In december 2016 zijn de Kellerei Kaltern en Erste+Neue gefuseerd. Samen maken ze nu een kleine vier miljoen flessen en zijn ze een van de grootste in Sud Tirol geworden. De wijnmaker van Kellerei Kaltern is nu de wijnmaker geworden. Een spannend bezoek dus. Ik ben altijd groot fan geweest van Gerhard Sanin de oud wijnmaker bij Erste+Neue. Bij deze eerste proeverij was er meteen al verschil te merken. Helaas bewegen ze een kant uit die ik niet erg prettig lijk te vinden. Op Vinitaly zullen we ze nog even terug proeven. Geen reden voor direct alarm, maar we houden dit scherp in de gaten.

Pacherhof
In de kelder van Andreas Huber was het een groot plezier. Deze man is een waanzinnig wijnmaker en groot talent. Hij heeft een volslagen eigen idee in zijn hoofd van wat hij wil maken en maakt wijnen met heel veel expressie en florale aroma's. Volgens zijn collega's gooit hij gewoon overal Sauvignon in, maar dat is absoluut niet het geval. Strenge selectie van het fruit en wijngaarden die niet de hele dag in de volle zon liggen geven hem fruit wat veel meer aromatische stoffen bevat. En dus meer expressie hebben dan de ander vaak zeer warme gaarden in het Eisacktal. Alles zat nu nog in de tanks en worden pas begin april gebotteld. Op Vinitaly proeven we het eindproduct.

Gumphof
Ook bij Markus was het duidelijk dat 2016 voor hem een prachtig jaar was. Pas eind oktober heeft hij geoogst. Prachtig fruit, dankzij de mooiste nazomer die hij ooit zag. Hij kon alles precies oogsten op het juiste moment. Hij heeft in verschillende ditje geoogst. De wijnen zijn supervol en rijk, maar hebben een enorme balans. De verschillende percelen en het verschil tussen de pergola's en de andere gaarden was evident. De eind blend zal een mooie balans tussen de verschillende stijlen laten zien. In 2016 heeft de weissburgunder geen rijping op acaciahout gehad door ruimte gebrek. De Pinot Nero 2015 was gebalanceerd met mooi rood fruit en een goede structuur door de deels vergisting met de hele trossen. We hebben gelukkig ook beslag kunnen leggen op 60 flessen van zijn Pinot Nero Riserva 2013, nu maar hopen dat hij het niet (weer) vergeet.

Friuli
Als laatste regio bezochten we Friuli, de Italiaanse regio die tegen Slovenië aan ligt. Hier ook weer een behoorlijke batterij producenten om aan te doen. In de afgelopen jaren is hier veel veranderd. Bij alle producenten waar we mee werken is sinds een paar jaar een jonge generatie aan de slag gegaan. Ik vind het heerlijk om te zien dat de zonen en soms een dochter, na wellicht een wat bokkige pubertijd, nu allemaal vol voor de wijn gaan. Ze lijken zich te realiseren dat de "erfenis" van hun ouders een bijzondere is. Ze behoren stuk voor stuk tot de beste van de regio, maar ook zien ze dat om hun heen veel bedrijven het erg moeilijk hebben en dat succes en verkoop bepaald geen gegeven zijn.

Vie di Romans
Dit jaar ontmoette we voor het eerst de nieuwe generatie in dit bedrijf. Tomasso Gallo, de zoon van Gianfranco is 23 en klaar met zijn opleiding. Hij is door zijn vader onder andere op stage gestuurd naar Argentinië en Nieuw Zeeland. Of deze stages enige invloed zullen hebben is de vraag. Het is mooi om te zien dat Gianfranco het erg prettig vindt om zijn zoon aan zijn zijde te hebben. Je ziet ook dat de wijn bij Tomasso met de paplepel is ingegoten, vol passie verteld hij het verhaal. Uiteraard kregen we ook dit bezoek weer college van Gianfranco, onder ander over peronospera, de bestrijding ervan en de mate van invloed van koper op de micro-organismen in de bodem.

Bij Vie di Romans komen ze altijd een jaar later uit met de wijnen. Het oogstjaar 2015 stond dus hier op tafel. Twee weken voor de oogst viel er nog drie dagen regen. Dat heeft de wijnen zeker beïnvloed. Lagere alcohol percentages en lichtere wijnen als gevolg. Dat hoeft bij Vie di Romans geen probleem te zijn proefden we. De hele linie gaf hetzelfde beeld. Dolee en de Flors di Uis vielen meest op dit jaar . Voor liefhebbers van de Dessimis Pinot Grigio is wellicht fijn te horen dat deze na het lichte (en kleurloze) jaar 2014 weer mooi zalmkleurig is en ook weer de sappigheid en intensiteit heeft die we zo graag proeven. Na de proeverij uit de fles proefden we in de kelder verder met de oogst 2016. Duidelijk meer een Vie di Romans jaargang met brede en intense wijnen veel concentraat maar ook verfijning door het lange evenwichtige eindseizoen. Als laatste nog een Pinot Nero verassing. Van een nieuwe wijngaard proefden we een aantal vaten 2015. Veel belovend, rood in de Isonzo is altijd spannend. Het is vaak te nat voor een goede rijping.

Meroi
Vervolgens stond Meroi op ons lijstje. Meroi is gevestigd in Buttrio, in de Colli Orientali. Dat is een wat verder landinwaarts gelegen stukje van Friuli. Het gebied rondom Buttrio is bij uitstek geschikt voor rode wijnen en dan vooral Merlot, Cabernet en Refosco. Damiano Meroi zegt zelf zeer bescheiden dat iedereen in Buttrio mooie rode wijn kan maken omdat hier het fruit eigenlijk in augustus al rijp is. In de Collio en de Isonzo kun je hooguit een keer in de vier jaar mooie rode wijn maken. Daarmee gaat Damiano een beetje voorbij aan zijn eigen wijn. Alle wijnen worden op barrique gerijpt, grotendeels nieuw ook voor de basis cuvee Nestri. We combineerde de proeverij en de lunch. Weliswaar tegen mijn principes, maar voorruit. De witte wijnen uit 2015 konden mij niet heel erg bekoren. Ook al toonde de Chardonnay (weer tegen mijn principes) zich zoals altijd wel goed. De Dominin Merlot en de Refosco 2013 waren prachtig, elegant en fris. Er was geen Ros di Buri 2014 te proeven, omdat in 2014 al het rood in de Nestri is verdwenen. Ze zagen af van het uitbrengen van hun Cuvees.

Le Due Terre
Dit blijven misschien wel de allerliefste wijnproducenten die ik ken. Gelukkig maken ze ook prachtige wijn. Ze zijn gevestigd in Prepotto in de colli Orientali. Deze plek wordt van oudsher gezien als de beste plek voor Refosco en Schiopettino. We proefden eerst de jaargangen 2015 en 2016 uit de vaten. Hier toonden de 2015 zich wat frisser in hun fruit, maar mooi gebalanceerd. Ik vond vooral de Pinot Nero er uit springen. In  2016 was alles wat intenser. Je merkt toch dat het overal een zwaarder jaar is. Daarna proefden we nog de 2014 uit de fles. Het rood toonde zich mooi, de witte Sacrisassi had toch wel een klap gehad van het koele natte jaar.

Edi Keber
Als laatste bezochten we Kristian Keber. Ook hij nam een aantal jaar geleden de teugels grotendeels van zijn vader over. Ik vind dat zijn wijnen wat frisser zijn geworden. Ze worden iets minder lang op de lie gerijpt. Kristian is volop aan het experimenteren. In Slovenië maakt hij van de wijngaard van zijn opa tegenwoordig een wijn die gemacereerd is op de schillen. Dat geeft een brede intense witte wijn met wat tannine. Erg lekker en gebalanceerd. Niet heel erg overdreven. Daarnaast liet hij ook nog een batterij andere vaten proeven, korter en langer gemacereerd en zelfs fermentatie met de hele tros.  Allen interessante projecten met veel focus en scherpte. Bijzonder want je kan veel verliezen bij deze technieken. Ook leerde ik dat er bij jonge wijnen nog best wat volatiele zuren zijn te proeven maar dat die na een jaar rijping in de wijn versmelten. Al sinds 2003 is hij bezig met deze experimenten en het is fijn te zien dat hij niet vind dat de wereld daarmee lastig gevallen hoeft te worden totdat hij het echt onder controle heeft. Ik denk dat Kristian al een groot wijnmaker is en nog veel groter wordt, misschien nog wel groter dan zijn vader uit wiens schaduw hij moet stappen. Edi Keber heeft altijd erg in de schijnwerpers gestaan en ook binnen het consorzio veel betekend. Onder zijn leiding kwam de nieuwe fles er en hij was het ook die vond dat de beste expressie in de Collio een belend moet zijn van Friulano, Malvasia, Ribolla. Kristian is echter zeer bescheiden en bemoeit zich nergens mee. Hij is te vinden in de kelder en mijd de schijnwerpers.

Bekijk de foto's op de Facebookpagina van Verkerk Wijnimport.




Nieuw binnen | de eerste wijnen van jaargang 2016

nieuwe wijn Rond deze tijd kunnen we altijd de eerste wijnen uit 2016 verwachten. Net als vorig jaar is Valpolicella 'Rio Albo' als eerste over de streep, dit jaar hand in hand met de Grillo van Poggio Anima.

Ca' Rugate 'Rio Albo' | Veneto | jong gul rood fruit met een klein vleugje tabaksblad | Aan te raden bij aardpeer of lichte pastagerechten met bijvoorbeeld kalf en citroen
Poggio Anima 'Uriel' Grillo | Sicilië | Vol en rond geel fruit, dorstlessend | Aan te raden bij vis van de grill, schaal- en schelpdieren of Noord Afrikaanse gerechten

Bij interesse sturen we graag een proeffles toe, wees vrij om contact met ons op te nemen via verkerk@verkerk-wijnimport.nl / 020 77 328 77.

Houdt Facebook in de gaten voor de andere nieuwe jaargangen die volgen.




Leverdagen rond de jaarwisseling

fireworks

We willen jullie graag op de hoogte brengen van de laatste leverdagen van 2016 en de eerste in  2017:


Laatste leverdag 2016 is op woensdag 28 december.
Eerste leverdag 2017 is vrijdag 6 januari.


Op vrijdag de 30ste en woensdag de 4de zullen de bezorgdagen vervallen


In 2016 kunnen we terug kijken op twee bijzondere en goed bezochte proeverijen met onze wijnmakers en we gaan vol inspiratie 2017 in! Bedankt voor de prettige samenwerking in 2016 en we hopen jullie in 2017 ook weer te verrassen met mooie wijnen uit Italië. 


We wensen jullie fijne feestdagen en een goed uiteinde! 




Najaarsproeverij + Masterclass Vie di Romans + Diner Verkerk & Bolomey 2016

ds-restaurant We kruipen richting het einde van het jaar en dan is het weer tijd voor onze najaarsproeverij. David Bolomey en ik organiseren dit als vanouds weer samen. Op maandag 21 november is het zover. Naast een 8-tal Fransozen komen er 7 wijnmakers uit Italië:


(vol) Om 12:00 kun je er een masterclass Vie di Romans bijwonen waar 6 opeenvolgende jaargangen Vieris Sauvignon geproefd worden, 2008 - 2013. Vie di Romans staat bekend om de Friulaanse witte wijnen met een ongekende structuur, wijnen die gemaakt zijn om te ouderen. Meer informatie: http://bit.ly/2fWLeu6

(vol) We zijn deze keer te gast bij Jim de Goede, Lenny Ylstra en Thor Lunstro van De School. Na de proeverij sluiten we af met een borrel en kun je aanschuiven bij het 5-gangen diner waarvoor naast het team van DS  ook Merijn van Berlo (Choux), Benny Blisto (BAK) en Leonardo Pacenti (Caffè Toscanini) ieder een gang bereiden.  David en ik steken de koppen bij elkaar om daar mooie wijnen naast te zetten. Ook zullen we weer een kleine wijnkaart samenstellen met bijzondere kelderschatten.

We hopen jullie allemaal weer te zien!

Neem alvast een kijkje in de proeflijst: http://bit.ly/2eTtOPi
Schrijf je hier in voor de proeverij:
http://bit.ly/2ead9Sd

Reserveer via dit telefoonnummer een tafel bij De School:
020-7373197 (bellen kan tussen 13.00 en 18.00)
Aanvang diner: 19:00

Najaarproeverij 2016
Locatie: Restaurant De School
Adres: Doctor Jan van Breemenstraat 3
Tijd: 13:00 – 18:00




Najaarsproeverij 2016 | Girolamo Russo

2014-11-27-12-42-34 Ik denk wel eens dat ik een lievelingsregio heb in Italië, maar als ik dan probeer te bedenken welke dat dan is kan ik geen keuze maken. Elke regio heeft zijn aantrekkingskracht. Soms vanwege de dramatische natuur zoals in het dal van Alto Adige, soms vanwege het eten en de wijn zoals in Piemonte. Maar meestal gewoon beiden. Maar één plek laat mij niet los en dat is de Etna op Sicilië. Een indrukwekkende plek. De immer rokende vulkaan op de achtergrond en de steile hooggelegen wijngaarden die wortelen in het zwarte vulkaanzand. Niemand heeft hier ooit gehoord van Phyloxera en lange tijd is aan deze regio alle mode voorbij getrokken. Tot een jaar of tien geleden de potentie van deze unieke plek en de druivenrassen "ontdekt" werd.

2014-11-27-15-39-46-1 2014-11-27-14-43-59 2014-11-27-14-33-03

Het bleek dat met moderne fermentatiemethoden en opvoeding op hout en beter werk in de gaarden er een ongekende potentie werd blootgelegd. Giuseppe Russo (zijn vader heette Girolamo) behoort tot de nieuwe generatie van wijnmakers op de Etna. Hijzelf is pianist en hij heeft een graad in de letteren, maar toen zijn vader overleed en de wijngaarden aan hem vervielen moest hij zich toch even achter zijn oor krabben wat hij daarmee zou gaan doen.

Hij besloot dat doorgaan op de weg die zijn vader bewandelde geen optie was. Zijn vader liep kwistig met de gifspuit door de gaarden en verkocht zijn fruit aan een grote producent. Giuseppe besloot eerst alle wijngaarden volgens biologische principes te gaan bewerken. De eerste jaren dat hij wijn maakte waren niet heel goed. Totdat hij de oenoloog Emilio Falsini leerde kennen. Met de jaargang 2006 sloeg hij een nieuwe weg in. Guiseppe staat bij zijn collega's bekend als een totale fruit-purist. Hij doet een rigoureuze selectie in de wijngaarden en ook nog als het fruit binnenkomt. Dat geeft de wijnen hun puurheid en schoonheid. Recentelijk kocht Giuseppe een aantel grote houten fouders voor de opvoeding voor zijn wijnen. Dat betekend dat hij langzaam afscheid neemt van zijn barriques..




Najaarsproeverij 2016 Edi Keber | Friuli

rb2a1272 De komende weken zullen we alle producenten aan jullie voorstellen die aanwezig zullen zijn op de najaarsproeverij. We steken het spits af met Edi Keber.

Het wijn domein van Edi Keber is gevestigd in de Collio in Friuli. Het domein ligt op de grens van Slovenië er wordt hier dan ook Sloveens gesproken. De achternaam verraad echter een andere afkomst. Van origine is de familie afkomstig uit Oostenrijk. Edi zelf doet al een aantal jaren langzaam afstand van alle taken. Die worden nu overgenomen door zijn zoon Kristian. Aan de werkwijze is niet veel veranderd. Het lijkt wel dat Kristian een iets frissere stijl naleeft dan zijn vader. Er wordt op dit domein slechts één wijn gemaakt. Edi gelooft dat de beste expressie van het Collio terroir gevangen wordt in een blend van de lokale druivenrassen Friulano, Malvasia en Ribolla Gialla.

In Friuli noemen ze bodem van de wijngaarden van Keber ponca: arme bodems van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Dit geeft zijn wijnen mineraliteit en kracht. Keber werkt alleen nog maar met betonnen kuipen. Deze zijn van binnen bekleed met glas, dus eigenlijk vergist en rijpt de wijn in hele grote flessen. Hij heeft jaren geleden zijn RVS-vaten de deur uitgedaan omdat dit materiaal naar eigen zeggen te steriel en onpersoonlijk is. Beton geeft karakter aan zijn wijnen. Temperatuurschommelingen zijn bovendien minder heftig in beton dan in RVS, en daarom makkelijker te controleren. In een stabiel klimaat verloopt de vergisting veel rustiger, en dat proef je.




Tre Bicchieri 2017

gambero-rosso-tre-bicchieri Zoals elk jaar is de maand september de tijd dat de Italiaanse wijngidsen met hun prijzen komen. Nog altijd is de Gambero Rosso, met zijn Tre Bicchieri, de meest toonaangevende en invloedrijke van alle gidsen. Onze producenten scoren extreem goed dit jaar. Onze trots is groots en voelen het als een voorrecht ze mogen te vertegenwoordigen hier in Nederland. Hieronder vind u een overzicht van welke wijnen er onderscheiden zijn. Ze zijn nog niet allemaal verkrijgbaar in Nederland, maar de transporten worden al geregeld. We hebben alles op een rijtje gezet:




Sudtirol overzichtsproeverij

pacherhof-wijnranken Op maandag 10 oktober vindt er op initiatief van Sudtirol Wein - Vini Alto Adige een overzichtsproeverij Sudtirol plaats in De Kookfabriek. De wijnen van onze producenten Gumphof, Pfannenstielhof en Weingut Pacherhof zullen daarbij niet ontbreken. De proeverij draait om karakteristieke witte en rode wijnen uit de regio en is bestemd voor vakhandel, horeca en pers.




Perswijn Select

button-finalist Per jaar worden meer dan 5000 wijnen geproefd en beoordeeld door het proefpanel van Perswijn. Wijnen van zeer diverse herkomst, maar van hoge kwaliteit. Een topselectie van deze wijnen is tijdens Perswijn Select te proeven, de wijnen die beoordeeld zijn met 16,5 punt of 4,5 ster. Van Verkerk zijn wijnen van Sicilië en uit Piemonte aanwezig.

Titolo 2012 van Elena Fucci is in de race als finalist voor Wijnconcours Najaar & Winter en zal ook hier te proeven zijn.

Perswijn Select
Maandag 24 oktober (professionals)
De Kookfabriek Amsterdam




WIJN & SPIJS | Guts & Glory

guts and glory gerecht


In deze serie laten we sommeliers en restaurateurs aan het woord over een wijn-spijs combinatie die zij maken tussen hun gerechten en een van onze wijnen. 


Dit keer is het de beurt aan Guts & Glory, met wie we sinds kort samenwerken. Het woord is aan Johanneke van Iwaarden en Julia Gilewicz-Smolski  over de wijn & spijs combinatie van gekonfijte griet in olijfolie en de Kerner van Pacherhof. 


De wijn en spijs combinatie: Pacherhof 'Kerner' 2015 bij gekonfijte griet in olijfolie met een saus van kappertjes en een risotto van zeekraal.



Aan welke criteria moet een wijn voldoen voor Guts & Glory?


Bij Guts & Glory zijn we altijd opzoek naar bijzondere wijnen die niet te 'gek'  zijn. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar we zoeken de parels die zowel de kenner als de beginner lekker vindt. Dat kan soms best een hele opgave zijn. Aangezien dit het belangrijkste kenmerk is van de wijnen op onze kaart, testen we altijd met een gevarieerd panel. Zo laten we mensen proeven die net bij ons werken en nog veel over wijnen te leren hebben. Maar ook bijvoorbeeld één van onze koks die zo ongeveer opgegroeid is tussen de wijnboeren en tweede beste sommelier was van Italië. Wanneer deze twee uiterste het met elkaar eens zijn dat een wijn lekker (en goed) is, dan hebben we een winnaar en mag hij op de kaart.

Waarom kozen jullie voor de Kerner van Pacherhof bij het gerecht?


We hebben in eerste instantie naar de verschillende smaken in het gerecht gekeken en op basis daarvan zijn we de wijn gaan kiezen. Het belangrijkste vinden wij dat de zuren met elkaar overeenkomen. Zowel de zuurtegraad, maar ook het soort zuur. Bij een appel proef je een ander zuur dan bij een citroen. De zure tonen in dit gerecht worden hier bepaald door citroen en kappertjes. Het zuur in de Kerner sluit hier perfect bij aan. Daarnaast heeft de Kerner ook groene (kruiden) tonen die mooi aansluiten bij het groene/ziltige van de zeekraal. Vaak in een wijnarrangement hoop je dat je iets vindt wat niet met elkaar botst, maar bij deze combinatie gebeurd wat je alleen maar kan hopen. De wijn en het gerecht vormen, hoe cliché het ook mag klinken, echt een harmonie. De smaken versterken elkaar en gaan ook nog eens naadloos in elkaar over. Het werkt zo goed dat we de combinatie eigenlijk nooit meer van de kaart willen halen!

Waar zou de Kerner nog meer bij geschonken kunnen worden?


Daarbij zouden wij dus weer naar de zuren kijken. Wanneer het gerecht veel minder zuren bevat dan de wijn, wordt de wijn extra zuur. Juist door een fris/zuur gerecht te serveren krijgt de wijn meer body en heb je het gevoel dat hij zachter is qua smaak. Bij Guts & Glory werken wij met thema's. Nu is het thema 'Italiaans', maar de periode hiervoor was het thema 'Groente'. We serveerde toen een eigen variatie op een broodje falafel. De falafel werd geserveerd met doperwten, tomatensalsa met gekonfijte citroen (gekonfijte citroen lijkt ons echt perfect met deze wijn) met een frisse, romige knoflooksaus. Binnenkort maar eens vragen of de chefs hem nog een keertje kunnen maken om te kijken of het allemaal wel klopt wat we zeggen!

Omschrijving wijnportefeuille van Verkerk?


Het leukste is als je merkt dat de smaak van de wijnleverancier overeenkomt met je eigen smaak. Ten eerste omdat je dan alleen maar lekkere wijnen proeft, maar ook omdat het fijn is dat het slagingspercentage van een proeverij hoog is. Als je er een middag voor uittrekt is succes gegarandeerd.

Dit maakten we dus gelukkig mee bij onze proeverij met Verkerk. We hebben heel veel geproefd, waarvan ook heel veel onze smaak beantwoordde. Zuiver en in balans. We komen dan weer terug bij bijzondere wijnen die niet te 'gek' zijn, maar waar ook hier en daar een flinke uitschieter tussen zit. Geen beginnerswijn zeg maar. Deze wijnen zouden we misschien niet zo snel kiezen voor Guts & Glory, maar wel voor ons andere restaurant: Restaurant BREDA aan het Singel 210 in Amsterdam. En nu iets concreter...

De portefeuille van Verkerk omvat zuivere wijnen, met veel smaak en toch een hoop elegantie. Dit schenken wij graag aan onze gasten en bij de naborrel ook aan onszelf.

Wat is jullie filosofie over wijn?


Biologisch dynamisch, Vin Naturel.. allemaal heel goed, maar wij vinden vooral dat wijn lekker moet zijn. Genieten van datgene dat in je glas zit. Het is belangrijk dat wijnen met respect voor de natuur gemaakt worden. Maar als dat het geval is, dan draait het er alleen nog om of je geniet van elke slok die je neemt.

Guts & Glory
Utrechtsestraat 6


guts and glory II




Voorjaarsproeverij Verkerk & Bolomey + Diner

Verkerk_23mei_post

Op 23 mei verzamelen we ons weer voor de Voorjaarsproeverij van Verkerk & Bolomey, dit keer bij BAK aan de Van Diemenstraat.  Vanuit Italië en Frankrijk komen zoals gebruiken wijnmakers over om ons te verrijken met hun kennis over de wijnen. Deze proeverij gaan we meer de diepte in en focussen we ons op twee wijngebieden: Piemonte en Loire. De aanwezige wijnmakers vanuit Verkerk zijn:




Bolomey legt de focus op de Loire met o.a. Toby Bainbridge.
Meer namen zullen volgen.

Deze proeverij is uitsluitend voor professionals uit de wijnwereld.
Schrijf je in voor de proeverij via http://goo.gl/forms/iYKiEYmBgD

Na afloop is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij het 5-gangen diner bij BAK waarbij bijzondere en/of oudere jaargangen uit de kelders van Verkerk en Bolomey geschonken worden. De prijs van het menu is €45,-.

Reserveren kan via info@bakrestaurant.nl of 020 737 2553
Borrel vanaf 18:00
Aanvang diner 19:00

Voorjaarproeverij 2016
Locatie: BAK Restaurant
Adres: Van Diemenstraat 408
Tijd: 14:00 - 18:00
Inschrijven via: http://goo.gl/forms/iYKiEYmBgD




Wijn & Spijs | Aan de Poel **

aan de poel fiano In deze serie laten we sommeliers en restaurateurs aan het woord over een wijn-spijs combinatie die zij maken tussen hun gerechten en een van onze wijnen. Deze keer Erica Verweijen van Aan de Poel **, dit jaar uitgeroepen tot talentvol sommelier van het jaar.

De wijn
Filadoro | Fiano „Santari” 2011
Filadoro wilde graag een bijzondere Fiano maken, iets wat Filadoro zou onderscheiden van de rest. Hij besloot een deel van de mooiste druiven later te oogsten dan gebruikelijk zodat ze geïnfecteerd werden door de nobele rot. Pas daarna worden de druiven geoogst en in roestvrijstalen vaten vergist. Dan krijgt de wijn nog 6 maanden battonage op zijn gist. Dit geeft een rijke complexe, brede en gelaagde Fiano, inderdaad niet te vergelijken met anderen.

Het gerecht
Gestoomde grietfilet met crème van dragon, meiknol gevuld met foie gras, artisjok en beurre blanc saus.

Erica over de combinatie
De zwoele zoetheid van de Fiano is nodig voor de foie. Tegelijkertijd heb je bij de meiknol, bittere artisjok en zeker bij de dragon een ‘groene’ back-up nodig in het smaakpalet van de wijn die juist die groenten en dat kruid weer naar voren laat dansen. Er gebeurt dus veel in combinatie met elkaar.

Wat vonden wij
De dragonsaus resoneert in het gerecht. De Griet knoopt alle onderdelen aan elkaar, zonder zelf op een podium te gaan staan. Het is meer het matras. De combi van een spannend gerecht en spannende wijn geeft merkwaardig genoeg samen iets heel rustigs de combinatie voelt dan ook heel natuurlijk. De wijn en het gerecht halen het beste in elkaar naar boven. De dragonsmaak en meiknol komen mooi terug in de afdronk en rijkheid van de lever geeft sensuele diepte. De compacte zuren pakken de artisjok mooi op. Iets wat altijd moeilijk is, want artisjok is vaak dodelijk voor wijn.

We wilden graag nog meer weten van Erica: 

Aan welke criteria moet een wijn voor de wijnkaart van Aan de Poel voldoen?
Onze wijnkaart is een nogal dynamisch ding en verandert bijna wekelijks. Omdat ons seizoensmenu per 3/4 weken wijzigt en we altijd wijnen zoeken voor arrangementen, ontdekken we aan de lopende band nieuwe wijnen. Sommige oud-arrangementswijnen belanden op de kaart. Soms zijn we uitgekeken op een bepaalde wijn, of valt een nieuwe jaargang tegen en gaat ie er (vaak tijdelijk) af. De wijn moet sowieso aansluiten bij de keuken van chef Stefan (van Sprang), een mate van toegankelijkheid hebben voor het publiek wat bij ons komt en wijzelf moeten er graag mee willen werken. We houden zelf erg van wijnen met oorspronkelijke druiven die terroir gedreven zijn, maar we hebben ook wat commerciëlere smaken erop staan.

Bij wat voor soort gerechten zou je de Fiano van Filadoro nog meer schenken?
Ik vind het een wijn bij uitstek voor gerechten met veel groenten erin, dus bijna een vegetarier-wijn, maar dan van een hele complexe soort.. Omdat groenten steeds meer een rol spelen in de restaurantkeukens van nu, kun je je redelijk uitleven met deze wijn, die zowel een honingachtige zoetheid geeft, als mede een groene backbone heeft. Om nog maar te zwijgen van de levendige zuurgraad.

Hoe zou je de wijnportefeuille van Verkerk Wijnimport omschrijven?
Verkerk heeft een ijzersterk, heel straight-forward portfolio die in het verlengde ligt van mijn eigen wijnfilosofie. Oorspronkelijke wijnen, eigen aan de appellatie met een mate van zuiverheid en niet overbewerkt of gekunsteld. Ik kan er in ieder geval behoorlijk mee uit de voeten, zowel op mijn wijnkaart als in de wijnarrangementen.

Wat is jouw wijnfilosofie?
Als sommelier moet je denk ik niet uit het oog verliezen aan wie je je wijnen schenkt. Daarom heeft mijn wijnkaart afwisselend wijnen die volledig in mijn straatje liggen, maar ook makkelijke wijnen waar een beginnend wijndrinker enthousiast van wordt. We zijn immers in eerste instantie gastheren/vrouwen, en daarna pas sommeliers.

Restaurant Aan de Poel
Handweg 1, Amstelveen




Wijziging leverdag rond Koningsdag

LOGO oranje Verkerk 350px LOGO oranje Verkerk 350px

Aanstaande woensdag, onze gebruikelijk leverdag, vindt Koningsdag plaats. Daarom leveren we op dinsdag 26 april. Bestellingen kunnen worden doorgegeven tot uiterlijk zondagavond 23:59. Hierna kunnen we de bestellingen niet meer in behandeling nemen.

Na Koningsdag is het weer business as usual, zijn bestellingen door te geven tot en met donderdagavond en leveren we vrijdag.




Nieuwe producenten assortiment Verkerk

_MG_1307 Door middel van wijnreizen en intensief contact met de wijnmakers blijven we op de hoogte van ontwikkelingen in de regio's. Naast het ontdekken van talentvolle wijnmakers kom je ook in contact met de inheemse druivensoorten waar al meer makers mee werken. In de afgelopen maanden hebben we vier producenten aan ons assortiment mogen toevoegen, hieronder vertellen we meer.

Een van de laatste aanwinsten, Azienda Agricola 499 uit Piemonte werkt bijvoorbeeld met de Freisa, een druif die bijna niet te vinden is buiten Piemonte en op de rand van vergetelheid balanceerde. Wijnmakers als deze weten een druif (letterlijk) weer op de kaart te zetten.

Angela Fronti van Istine uit Chianti Classico is een van die veelbelovende wijnmakers. Haar familie legde wijngaarden aan en kwam via faillisementen van die opdrachtgevers in het bezit van sommige van die wijngaarden. Angela zag mogelijkheden en besloot zelf wijn te gaan maken van die wijngaarden. Aan het eind van vorig decennium begonnen en nu al geroemd door critici en kenners, eentje om in de gaten te houden!

Podere Scopetone is een klein domein uit Montalcino in Toscane, wat u kent van Rosso - en Brunello di Montalcino. De eigenaresse houdt ook bijen, wat tot gevolg heeft dat de druiven niet bespoten worden, anders overleven de bijen het niet. Jaarlijks produceren ze 14.000 flessen in totaal, waarvan 1.400 Rosso's. Ondanks de kleine hoeveelheid zijn we heel blij met de allocatie die ons is toegekend.

Van alle nieuwe producenten is Mastrojanni het meest gevestigde huis, een klassiek domein. Het 75 jaar oude wijnhuis is na het overlijden van de oprichter overgenomen door een groot concern, maar niets gevreesd. Zij willen met het behoud van dit huis de voortzetting van een traditie in ere houden. Een begrip in Toscane.




Bezorgen tijdens feestdagen 2015

december Tijdens de feestdagen van 2015 zijn er aanpassingen in de bezorgdagen van Verkerk.

Bezorgdagen:
- Woensdag 23 december
- Woensdag 30 december

We bezorgen niet op vrijdag 25 en vrijdag 31 december, houd hier rekening mee met bestellen. Tot dinsdagnacht kan de bestelling doorgegeven worden om de volgende dag nog mee te kunnen met onze chauffeur.




Najaarsproeverij 2015 | Verkerk | Bolomey | Clavelin

najaarsproeverij 2014 De inschrijvingen voor een van de leukste proeverijen van het jaar zijn weer geopend, la Grande Degustazione!

Op 14 en 15 november vindt voor de vierde keer de jaarlijkse proeverij van Sprezzatura/Verkerk (Italië), Bolomey (Frankrijk) en Clavelin (Frankrijk) plaats.

Wie doen er dit jaar mee? De oogst van 2015 loopt op zijn eind en de toezeggingen van de producenten beginnen binnen te druppelen, blijf op de hoogte via Facebook en de nieuwsbrief.

De volgende producenten hebben toegezegd aanwezig te zijn in Amsterdam:

Sergio Mottura Lazio
Elena Fucci Basilicata
Paolo en Damiano Meroi Friuli
Michele Braganti 'Monteraponi' Toscane
Vie di Romans Friuli
Poderi Boscarelli Toscane
Ca' Rugate Veneto
Cantina del Pino Piemonte 

Dit jaar is Restaurant Choux zo vrij om ons te ontvangen in hun bovenzaal met prachtig uitzicht op het IJ. Entree is gratis, maar het aantal aanmeldingen is beperkt. Schrijf je hier in om deel te nemen.

Datum

Zaterdag 14 november (particulieren) & Zondag 15 november (horeca en pers)
Tijd

Zaterdag | shift 1 van 11:00 - 14:00 uur - shift 2 VOL

Zondag | 13:00 - 18:00 uur

Locatie Restaurant Choux, De Ruyterkade 128 Amsterdam




Verkerk is hiring!

De Vacature is reeds vervuld!




Italiaanse Wijnvakdag


banner 1230x480




Najaarsproeverij

 










 

Verkerk Wijnimport en Bolomey Wijnimport nodigen u uit voor hun grote overzichtsproeverij op 3 november in het Felix Meritis te Amsterdam. Ook twaalf producenten uit Italië en Frankrijk zullen acte de présence geven!

Data:             Maandag 3 november, wijnprofessionals, van 10.30 tot 17.00 uur

Locatie:        Felix Meritis | Keizersgracht 324 in Amsterdam

U wordt verzocht zich aan hier te melden, deelname is gratis.

Meer informatie:
Mattijs Koornneef, Verkerk Wijnimport
020 - 773 2877, verkerk@verkerk‐wijnimport.nl
David Bolomey, Bolomey Wijnimport
020 - 422 3098, info@bolomey.nl


 

 




Beursagenda 2014

Maandag 20 Oktober 2014

Friuli and Friends/Piemonte
Hotel Sofitel Legend the Grand ***** |  Oudezijds Voorburgwal 197, 11.00-17.00

Maandag 3 november 2014:

Najaarsproeverij ism Bolomey Wijnimport in Felix Meritis te Amsterdam, 10.30-17.00




Najaarsproeverij












Catharina de' Medici ontmoet Henry IV



Catharina de' Medici trouwde in 1533 met Henry IV, koning van Frankrijk. Het zou het begin zijn van een vineuze kruisbestuiving tussen Frankrijk en Italië. Zo bracht Catharina de cabernet sauvignon naar Carmignano. Nu, een kleine 500 jaar later, slaan Frankrijk en Italië opnieuw de handen ineen. Ditmaal niet voor een verstandshuwelijk, maar voor de interessantste wijnproeverij van het jaar.



Verkerk Wijnimport en Bolomey Wijnimport nodigen u uit voor hun grote overzichtsproeverij op 5 november in Restaurant As te Amsterdam. Ook twaalf producenten uit Italië en Frankrijk zullen acte de présence geven!



Data:             Maandag 5 november, wijnprofessionals, van 12.00 tot 16.00 uur



Locatie:        Restaurant As, Prinses Irenestraat 19 in Amsterdam



U wordt verzocht zich aan hier te melden, deelname is gratis.



Meer informatie:

Mattijs Koornneef, Verkerk Wijnimport

020 - 773 2877, verkerk@verkerk‐wijnimport.nl

David Bolomey, Bolomey Wijnimport

020 - 422 3098, info@bolomey.nl






Nieuwe wijnen en jaartallen.



Er zijn weer een aantal wijnen van jaartal gewisseld. Ook zijn er een aantal nieuwe wijnen aan ons assortiment toegevoegd. Mocht je interesse hebben in proefflessen van een nieuw jaar of nieuwe wijn, mail dan even, of bel me 0614383723



Terug van Weggeweest!



Le Ragnaie | Rosso di Montalcino 2010 € 12,45

Fratelli Alessandria | Pelaverga 2011 € 10,27

Marco Porello | Arneis 2011 € 7,57



Nieuwe in de collectie

Erste+Neue | Gewurtztraminer 2011 € 8,77

Orlandi Contucci Ponno | Pecorino 2011 € 8,00

Fratelli Alessandria | Rossoluna 2009 (Blend van Barbera, nebbiolo en Freisa) €14,25

Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano 2011 (basis) € 8,14



Nieuwe jaargangen

Ca' Rugate | Rio Albo 2011 € 6,44

Ca' Rugate | Amarona 2008 €

Ca' Rugate | Monte Alto €



Ronco dei Tassi | Pinot Grigio 2011 € 9,28

Ronco dei Tassi | Fosarin 2011 € 

Monteraponi | Chianti Classico 2009 € 11,47

Fratelli Urciuolo | Greco di Tufo 2011 € 9,23

Fratelli Urciuolo | Fiano di Avellino 2011 € 9,23

Fratelli Urciuolo | Aglianico 2010 € 7,84

Fratelli Alessandria | Barolo "Monvigliero" 2007 € 29,17

Fratelli Alessandria | Barolo "Gramolere" 2006 € 29,91

Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano riserva "Vigne ai Sassi" 2008 € 11,54