Druiven zijn het basismateriaal van wijn. Een druif moet alle ruimte krijgen om in een wijn te schitteren, vinden we. Daarom werken we met producenten die hun druiven niet verstoppen achter veel houtgebruik of andere wijnmaaktechnieken. Het karakter van een wijn ontstaat namelijk al in de wijngaard. Daar krijgen de druiven een behandeling op maat, zodat alle smaken zich maximaal kunnen ontwikkelen. Dit proeft u weer terug in de wijn.

Misschien heeft u nog nooit van bepaalde druivenrassen gehoord die we hier bespreken. Laat u zich hier niet door afschrikken, kijk ook eens rond tussen de onbekende namen. Over ieder druivenras leest u hoe hij smaakt, waar hij voorkomt en welke producenten ermee werken. En natuurlijk welke van onze wijnen van deze druif zijn gemaakt. Geniet van de veelzijdigheid die Italië te bieden heeft.

Wit

  • Kerner

    Kerner is een druivenras dat je veel tegenkomt Duitsland en in Sudtirol. Het is een kruising tussen vernatsch en riesling ...

  • Grüner Veltliner

    Grüner Veltliner is een van origine Oostenrijkse druivenras. Het is een laatrijpende en terroir gevoelige druivenras. Omdat hij een lang ...

  • Vernaccia di San Gimignano

    Vernaccia is een wit druivenras uit Toscane. Specifiek uit San Gimignano. De vernaccia is zeer gehecht aan het terroir rondom ...

  • Muller Thurgau

    Müller thurgau is een kruising tussen riesling en chasselas. Met het kruisen van deze rassen wilde men de complexiteit van ...

  • Albana di Romagna

    Albana is een druivensoort die snel groeit. Om tot volle rijpheid te komen, heeft hij veel zorg en discipline nodig ...

  • Riesling

    Boven de Alpen stijgt riesling tot grote hoogte. Riesling blinkt uit in complexiteit, transparantie van het terroir en veelzijdigheid. Dit ...

  • Pinot Grigio

    Waarschijnlijk is dit lid van de pinotfamilie één van de bekendste Italiaanse druivensoorten. Het is een witte druif, maar zijn ...

  • Ribolla Gialla

    Ribolla gialla is een druivensoort met een zeer spits en slank smaakprofiel. Hij wordt gebruikt in Friuli om de blends ...

  • Friulano

    Friulano scoort in Italië hoog op de meetlat van diversiteit en complexiteit. In de heuvels van de regio Friuli maken ...

  • Prosecco

    Wat niet iedereen weet, is dat prosecco óók de naam is van de druif waar deze beroemde spumante van wordt ...

  • Greco di Tufo

    De naam zegt het al, greco di tufo is een van origine Griekse druivensoort. In Italië wordt hij verbouwd in ...

  • Trebbiano

    Trebbiano is een van de meest aangeplante druiven ter wereld. Deze druif heeft veel zorg en aandacht nodig van de ...

  • Sauvignon blanc

    Een witte, aromatische druivensoort die al sinds de 18e eeuw in Noord-Italië staat aangeplant. Sauvignon blanc geeft frisse wijnen die ...

  • Malvasia

    Malvasia een witte druif, maar ook een verzamelnaam voor allerlei druivensoorten. Of een vergaarbak, oneerbiedig gezegd. Vroeger werden namelijk alle ...

  • Weissburgunder

    In Frankrijk noemen ze deze druif pinot blanc. Als zodanig geniet hij geen bijzondere reputatie, maar als weissburgunder heeft hij ...

  • Moscato

    Moscato hangt naar fruitigheid en zoetigheid. Het is een speciale druivensoort: de wijn die men ervan maakt smaakt namelijk als ...

  • Chardonnay

    Chardonnay wordt over de hele wereld gebruikt. Of juist misbruikt, als je het van een andere kant bekijkt. Voor een ...

  • Arneis

    Arneis is de witte koningin van de gemeente Roero in Piemonte, met een lange geschiedenis. Al in 1478 wordt de ...

  • Fiano

    Van de witte druiven uit de Campania is de fiano de meest complexe, met veel ouderingspotentieel. Als jonge wijn ruikt ...

  • Garganega

    Dit is een witte druif uit de Veneto. Hij breng elegante en complexe wijnen voort met tonen van lindebloesem, amandel ...



Blauw

  • Pelaverga

    Het is duidelijk dat de hoeveelheid inheemse druivenrassen in Italië bijna het besef te boven gaat. Zelfs op getreden paden ...

  • Nerello Cappuccio

    De nerello cappuccio (vert. mantel, cape) dank zijn naam aan de vorm van de plant. De bladeren vormen een soort ...

  • Nerello mascalese

    Nerello mascalese is een autochtoon druivenras uit Sicilië dat veel aangeplant staat op de Etna. Van de twee nerello's geeft ...

  • Vernatsch

    Elke regio in Italie heeft zijn instapdruiven. Dolcetto in Piemonte, trebbiano in de Abruzze en vernatsch in Sudtirol. Van vernatsch ...

  • Pinot Nero

    Pinot nero is in het Duitssprekende deel van Italië ook bekend als blauburgunder: “de blauwe druif uit de Bourgogne”. Blauburgunder ...

  • Sagrantino

    Umbria en sagrantino zijn twee handen op één buik. De combinatie zorgt voor veel rood fruit met een flinke schep ...

  • Merlot

    De merlot komt van origine uit de Bordeaux. Daar wordt de vroegrijpende druivensoort gebruikt om fruit en rijpheid toe te ...

  • Montepulciano

    Montepulciano is niet alleen een druivensoort, maar ook een plaatsje in Toscane waar ze waar wijn maken van de sangiovesedruif. ...

  • Cabernet Sauvignon

    Cabernet sauvignon is een internationaal moderas, hij staat ook in Italië veelvuldig aangeplant. Wij vinden het zelden de moeite waard om ...

  • Blauburgunder

    Pinot nero is in het Duitssprekende deel van Italië ook bekend als blauburgunder: “de blauwe druif uit de Bourgogne”. Blauburgunder ...

  • Lagrein

    Lagrein is een blauwe druivensoort die veel staat aangeplant in de buurt van Bolzano in Südtirol. Je proeft meteen de ...

  • Malvasia Nera

    Malvasia nera is een neefje van de witte malvasiadruif. In Puglia gebruiken ze deze druivensoort om Negroamaro te ondersteunen met ...

  • Corvina

    Corvina heeft een flinke zuurgraad, maar milde tannines. Zijn aroma’s doen denken aan kersenfruit en verse, bittere amandel. De dikke ...

  • Rondinella

    Rondinella speelt altijd tweede viool in traditionele Valpolicella-blends. Zijn aroma’s zijn wat fruit betreft nogal eendimensionaal, met gemiddelde suiker- en ...

  • Corvinone

    De corvinone is in onze portefeuille onderdeel van de Valpolicella-blends. Hij doet het vooral goed in de heuvels van het ...

  • Sangiovese

    Sangiovese is de druif die de wijnen uit Toscane hun bestaansrecht geeft. Bijna alle cuvées uit dit gebied bestaan voor ...

  • Vespolina

    Vespolina vind je in het noorden van Piemonte. De druivensoort is familie van de nebbiolo en wordt vaak bijgeblend in ...

  • Croatina

    Deze derde, belangrijke druivensoort in Noord-Piemonte geeft wijnen kleur en vulling in blends, maar wordt ook als mono cepage gemaakt. ...

  • dolcetto druiven

    Dolcetto

    Dolcetto is een typisch Piemontese druivensoort, maar ook een pechvogel. Hij moet namelijk opboksen tegen de beroemde nebbiolo en barbera ...

  • Barbera

    Als een producent goede barbera’s maakt, weten we meteen wat voor vlees we in de kuip hebben. Barbera brak door ...

  • Nebbiolo

    Nebbiolo is de koning van de Italiaanse druiven. Maar buiten Italië doet deze druivensoort ook een serieuze gooi naar de ...

  • Aglianico

    Aglianico komt oorspronkelijk uit Griekenland. De druivensoort is lang geleden in Italië terecht gekomen en door de jaren heen uit ...

  • Negroamaro

    Negroamaro is king in Zuid-Italië. Vooral in Puglia vind je deze druivensoort terug in veel rode wijnen. Hij brengt diepe, ...



Reacties zijn gesloten.